Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το sell-off στα ομόλογα μετά την ομιλία Ντράγκι

Οι επενδυτές «ξεφορτώνονται» κρατικά ομόλογα, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε υψηλά μηνών στην ευρωζώνη αλλά και στον κόσμο, λόγω της προοπτικής περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ ανοδικά κινείται το ευρώ.

Οι εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να συζητά περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, καθώς βελτιώνεται η εικόνα της οικονομίας της ευρωζώνης, συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος.

Οι επενδυτές συνεχίζουν και σήμερα να «ξεφορτώνονται» κρατικά ομόλογα, στον απόηχο της ομιλίας του Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας τις αποδόσεις τους σε υψηλά μηνών στην ευρωζώνη αλλά και στον κόσμο (οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα των τιμών), λόγω της προοπτικής μειωμένης δραστηριότητας στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ ανοδικά κινείται και το ευρώ -που από την αρχή του έτους έχει σημειώσει άνοδο 8%-, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,37%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,06%, του ισπανικού στο 1,46%, του πορτογαλικού στο 3,01% και του γαλλικού στο 0,78%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 4,24% και του 10ετούς στο 5,50%.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε ευνοήσει ιδιαίτερα τις χώρες της λεγόμενης ευρωπεριφέρειας, καθώς είχε συμβάλει στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού τους.   

Το sell-off όμως εξαπλώθηκε και εκτός Ευρώπης, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να αυξάνεται στο 2,23% και του ιαπωνικού στο 0,057%, καθώς οι επενδυτές μειώνουν την έκθεσή τους στις αγορές χρέους.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, στο 1,1374 δολάριο σήμερα, και έναντι της στερλίνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v