Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και ρούβλι «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Wall Street σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων. Στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών βρέθηκαν το πετρέλαιο και η ρωσική οικονομία. Νέες πιέσεις για το ρούβλι. Οριακή άνοδος για το αργό. Πτώση 1,1% για τον χρυσό. Χαμηλότερα το δολάριο.

Με πτώση έκλεισε η Wall Street για τρίτη διαδοχική ημέρα με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες εξαιτίας τόσο της πτώσης της τιμής του πετρελαίου όσο και της "βουτιάς" του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Αργότερα η τιμή του πετρελαίου γύρισε ανοδικά έως και 2%, γεγονός που προκάλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές του ενεργειακού κλάδου.

Ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου με συνέπεια να γυρίσουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες αρνητικοί. Τελικά το πετρέλαιο ενισχύθηκε οριακά 0,05% στα 55,93 δολ.

Πέρα όμως από το πετρέλαιο, στο επίκεντρο των ανησυχιών βρέθηκε και η ρωσική οικονομία, το νόμισμα της οποίας έφτασε να υποχωρεί έως 19% σε σχέση με το δολάριο παρόλο που η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 17% από 10,5% προηγουμένως(ακριβότερος δανεισμός).

Επιπλέον, ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed όπου μεταξύ άλλων οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις για τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 17.068,87 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,85% στις 1.972,74 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 4.547,83 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 1,8% μετά την απόφαση της διοίκησης να αυξήσει το μέρισμα κατά 25%.

Στον ενεργειακό κλάδο ο τίτλος της Chevron σημείωσε άνοδο 1% ενώ ο τίτλος της Exxon Mobil υποχώρησε 0,4%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,82 δολ., με πτώση 2,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 0,9% στα 19,02 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 2,07%. Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,99% (+1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,80% (+1 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά τρεις μονάδες στο 0,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,2513 δολ. Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα έπιασε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 116,43 γεν. Επιπλέον το ρωσικό ρούβλι έφτασε να καταγράφει πτώση έως 19% έναντι του δολαρίου κοντά στα 80 ρούβλια, παρά την εντυπωσιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 17%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,05% στα 55,93 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,1% στα 1.194 δολ./οz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v