Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι 422 μονάδων για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών ετών κατέγραψε ο Dow Jones στον απόηχο της Fed. Δεύτερο σερί «άλμα» για τους δείκτες. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο τεχνολογικός κλάδος. Κέρδη 10% για την Oracle. Πτώση 3,1% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μπορεί την Τετάρτη η Fed να υποστήριξε ότι θα χειριστεί με υπομονή το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων- δεδομένων των οικονομικών συνθηκών- ωστόσο σήμερα οι επενδυτές κινήθηκαν χωρίς ... υπομονή αγοράζοντας μαζικά μετοχές και εκτοξεύοντας τους δείκτες.

Ειδικότερα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών κινήθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed και της ομιλίας της Janet Yellen. Η επικεφαλής της Fed δήλωσε χθες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα στο α' τρίμηνο, τονίζοντας ότι η όποια αύξηση (επιτοκίων) θα γίνει σταδιακά, σε αργούς ρυθμούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ράλι των δεικτών στη Wall Street συνεχίστηκε παρά τη νέα «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου και μάλιστα κάτω από τα 55 δολάρια ανά βαρέλι. Άλλωστε, όπως υποστήριξε η Pimco, η πτώση στην τιμή του αργού ευνοεί την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6.000 στις 289.000 αιτήσεις έναντι 295.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 2,43% στις 17.778,15 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,40% στις 2.061,23 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,24% στις 4.748,40 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με τη μετοχή της Oracle να καταγράφει «άλμα» 10% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Παράλληλα, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ενισχύθηκε ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να σημειώνουν κέρδη 2,7% και 2,2% αντίστοιχα.

Επιπλέον ο τίτλος της Hertz Holding εκτοξεύτηκε 5,8% μετά τη γνωστοποίηση ότι ο μεγαλοεπενδυτής Carl Icahn αύξησε τη συμμετοχή του στον όμιλο με την αγορά συνολικά 2,63 εκατ. μετοχών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,93 δολ., με πτώση 3,4% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 1% στα 19,23 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2282 δολ. Παράλληλα, το δολάριο παρέμεινε σε ανοδική πορεία έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 119,15 γεν. Επιπλέον σταθεροποιητικά κινήθηκε σήμερα το ρωσικό ρούβλι έναντι του δολαρίου στα 61,60 ρούβλια, μετά τη διαβεβαίωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα ανακάμψει.

Πέρα όμως από το δολάριο και το ρούβλι, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε το ελβετικό φράγκο μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα προκειμένου να αποδυναμωθεί το εθνικό νόμισμα και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Το φράγκο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,2043.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης στο 2,21%. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,96% (-1 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,75% (-3 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες στο 0,63%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3,1% στα 54,84 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,4% στα 1.199 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v