Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το δεξί μπήκε ο Μάιος για την Wall

Ικανοποίηση στην αγορά από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για καταναλωτική εμπιστοσύνη και πωλήσεις αυτοκινήτων. Κέρδη 183 μονάδων για τον Dow Jones. «Βουτιά» έως και 20% για την μετοχή της LinkedIn. Πτώση 0,8% για το πετρέλαιο και 0,7% για τον χρυσό.

Με σημαντικά κέρδη για όλους τους δείκτες έκλεισε η πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου για την Wall Street, με τους επενδυτές να δέχονται με ικανοποίηση τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, τα οποία έδειξαν βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι πωλήσεις οχημάτων κινήθηκαν σε υψηλότερο του αναμενόμενου επίπεδο τον Απρίλιο, ενώ η επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας παρέμεινε σταθερή κοντά στα χαμηλά διετίας. Τα στοιχεία αυτά εκλαμβάνονται ως δείγμα ότι η αμερικανική οικονομία «ξεφεύγει» από την οικονομική επιβράδυνση του α' τριμήνου.

«Περιμένουμε μια μικρή άνοδο το β' και γ' τρίμηνο» αναφέρουν αναλυτές, σημειώνοντας πως «τα στοιχεία δεν θα είναι αρκετά για να οδηγήσουν σε άνοδο των επιτοκίων από τη Fed, σίγουρα όμως δεν θα είναι τόσο αδύναμα ώστε να μας ξαναρίξουν σε ύφεση».

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,02% ή 183 μονάδων στις 18.024 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq υψηλότερα κατά 1,29% στις 5.005 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κατά 1,08% στις 2.108 μονάδες

Οι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση σε μετοχές που είχαν πληγεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας. Η μετοχή της Apple ενισχύονταν κατά 2,3% στα 128,01 δολάρια, της Gilead κατά 5,2% στα 105,72 δολάρια, ενώ αντιθέτως η μετοχή της LinkedIn κατέγραφε απώλειες 19% στα 204,07 δολάρια, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,46 δολ, ουσιαστικά αμετάβλητο σε σχέση με χθες. Το δικαίωμα της ΕΤΕ έχει καταγράψει πτώση 18,72% από την αρχή του έτους.

Τα futures του πετρελαίου έκλεισαν σε χαμηλότερο επίπεδο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο στις εξαγωγές του Ιράκ, όμως σε εβδομαδιαία βάση οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν άνοδο για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, λόγω των προσδοκιών ότι τα αμερικανικά αποθέματα σύντομα θα δουν μεγάλες μειώσεις. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 59,15 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 48 σεντς ή 0,8%, αν και σε εβδομαδιαία βάση η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 3,5%.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια του χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία ώστε να υπολογιστεί η ζήτηση. Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου στο Comex κατέγραψε πτώση 7,90 δολαρίων, ή 0,7%, για να κλείσει στα 1.174,50 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v