Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στην Wall Street

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street μετά την ομιλία της Yellen. Ράλι για το δολάριο μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Κάτω από τα 60 υποχωρεί το αργό πετρέλαιο. Οριακές κινήσεις για χρυσό.

Mε αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του πληθωρισμού και την ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen.

«Αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται όπως αναμένω, πιστεύω ότι θα είναι κατάλληλο κάποια στιγμή μέσα στην χρονιά να κάνουμε το αρχικό βήμα για να αυξήσουμε τα επιτόκια» υποστήριξε η επικεφαλής της Fed. «Ο ρυθμός ομαλοποίησης αναμένεται να είναι σταδιακός» πρόσθεσε.

O Dow Jones υποχωρεί 0,14% στις 18.262 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,04% υψηλότερα στις 5.093 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,09% στις 2.129 μονάδες. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Οι τιμές στην ενέργεια βούτηξαν κατά 1,3% τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σταθερές.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους, πραγματοποίησε άλμα 0,3%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο το 2013.

«Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν μια αύξηση επιτοκίων κάποια στιγμή το 2015» δήλωσε αναλυτής στο CNBC. «O πληθωρισμός ήταν λίγο υψηλότερος από ότι αναμενόταν. Αυτό μπορεί να σημαίνει αύξηση του επιτοκίου λίγο νωρίτερα» πρόσθεσε. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει άλμα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας, ενισχύοντας τα αρχικά κέρδη μετά την δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,11. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,99% στα 59,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,09% στα 1.203 δολάρια το βαρέλι. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v