Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen και πληθωρισμός προβλημάτισαν τη Wall Street

Πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Βλέπει αύξηση των επιτοκίων εντός του 2015 η Yellen. Τι έδειξε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Κέρδη 2,8% για τη μετοχή της Hewlett- Packard. Εβδομαδιαία άνοδος 3,4% για το δολάριο έναντι του ευρώ. Κλειστή τη Δευτέρα η Wall Street.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους στην ομιλία της Janet Yellen και στον πληθωρισμό.

Η πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2015, σημειώνοντας ότι είναι προσωρινή η συρρίκνωση της αμερικανικής ανάπτυξης.

«Αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται όπως αναμένω, πιστεύω ότι θα έρθει η κατάλληλη στιγμή εντός του έτους ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για την αύξηση των επιτοκίων» ανέφερε η Yellen. «Ο ρυθμός ομαλοποίησης αναμένεται να είναι σταδιακός» πρόσθεσε.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 18.232,02 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,22% στις 2.126,07 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,03% στις 5.089,36 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 0,2% ενώ οι S&P και Nasdaq ενισχύθηκαν 0,2% και 0,8% αντίστοιχα.

Νωρίτερα, η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων δύο ετών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δίχασε τους επενδυτές.

Ειδικότερα ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και του ενεργειακού κόστους, σημείωσε «άλμα» 0,3%. Αυτή η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2013.

Όπως ανέφεραν οι αναλυτές, όσο περισσότερο πλησιάζει ο πληθωρισμός στο 2%, ο οποίος είναι ο στόχος της Fed, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται η αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια πρόωρη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η ισχυρή άνοδος του πληθωρισμού τόνωσε τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα το δολάριο ενισχύθηκε 0,8% στο 1,1026. Στην εβδομάδα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά 3,4%.

Από πλευράς τίτλων, η Gap Inc. υποχώρησε 1,4% παρόλο που ανακοίνωσε αποτελέσματα εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Επιπλέον και η μετοχή της Boeing Co. κινήθηκε χαμηλότερα 1,6%.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Hewlett- Packard ενισχύθηκε 2,8% καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,37 δολ., με πτώση 2,9%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 59,72 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,2% στα 1.206 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,24%. Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,61%. Παράλληλα, πτώση σημείωσε και το ισπανικό 10ετές στο 1,77% (-3 μ.β.).

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v