Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Yellen προβλημάτισε τη Wall Street

Με απώλειες και κάτω από τις 16.000 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones. Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε ο Nasdaq. Σχεδόν αμετάβλητος ο S&P. Στο επίκεντρο η κατάθεση της Yellen στο Κογκρέσο. Σε χαμηλό 15 μηνών το δολάριο έναντι του γεν. Νέα πτώση για το πετρέλαιο.

Με πτώση έκλεισε τη συνεδρίαση ο Dow Jones καθώς προβλημάτισαν οι δηλώσεις της Janet Yellen.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η ομιλία της επικεφαλής της Fed Janet Yellen στο Κογκρέσο. Η Yellen εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι η «βουτιά» στα εμπορεύματα μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις σε όλον τον κόσμο που θα περιορίσουν τη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι σε καμιά περίπτωση προκαθορισμένη.

Όπως επισήμανε ο αναλυτής της Themis Trading, Mark Kepner, «Η Janet Yellen θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική στις διατυπώσεις της. Δεν θα πρέπει να αναφέρει ότι η οικονομία είναι αδύναμη καθώς αυτό θα πλήξει το χρηματιστήριο. Αντίστοιχα δεν θα πρέπει να διαβεβαιώσει ότι όλα βαίνουν καλώς και να δημιουργήσει προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων καθώς και αυτό θα έχει αρνητικό αντίχτυπο στην αγορά».

Παράλληλα προβλημάτισε η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου παρά τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,8% στα 27,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,62% στις 15.915 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στις 1.852 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 4.284 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της ανόδου για τον τεχνολογικό δείκτη ήταν μεταξύ άλλων οι μετοχές των Facebook (+1,5%), Yahoo (+1,1%) και Twitter (+4%).

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον Dow Jones από τις μετοχές των Walt Disney (-3,8%)και IBM (-3,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1241 δολ. από 1,1294 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών σε σχέση με το γεν στα 114,06 από 115,12 την Τρίτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για πρώτη φορά μετά από πέντε διαδοχικές ημέρες ανόδου καθώς υποχώρησε 0,3% στα 1.194 δολ./oz. Σημειώνεται ότι συνολικά το 2016 ο χρυσός έχει ενισχυθεί 12,6%.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,71%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v