Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mεικτά πρόσημα στη Wall Street και μετά τη Γέλεν

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Πτώση 2% για το αργό. Ανακάμπτει το δολάριο. Υποχωρεί 1% η Goldman Sachs.

Mεικτά πρόσημα στη Wall Street και μετά τη Γέλεν

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τα αποτελέσματα από την Goldman Sachs και τη Citigroup και την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν της Fed.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,4% στις 19.750 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,2% στις 5.549 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,16% χαμηλότερα στις 2.263 μονάδες. 

Η επικεφαλής της Fed προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μια «δυσάρεστη έκπληξη» αν περιμένουν πολύ για να αυξήσουν τα επιτόκια.«Αν περιμένουμε πολύ να κινηθούμε προς ένα ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να ενέχει το ρίσκο μιας δυσάρεστης έκπληξης στη συνέχεια του δρόμου, είτε υπερβολικό πληθωρισμό, χρηματοπιστωτική αστάθεια ή και τα δύο» τόνισε.

Η ίδια ανέφερε πως αναμένει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια μερικές φορές κάθε χρόνο ως το 2019.

Από τα οικονομικά νέα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον προηγούμενο μήνα είχε καταγράψει άνοδο 0,2%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης διαμορφώθηκε 2,1% υψηλότερα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,2% από τον Νοέμβριο.

Η Fed ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2014. Τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή είχε βουτήξει κατά 0,7%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,9% για τον Δεκέμβριο.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Goldman Sachs εμφάνισε κέρδη τριμήνου 2,35 δισ. δολαρίων, από έσοδα ύψους 8,17 δισ. Τα οικονομικά της αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ έκλεισε το 2016 σε καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον από το πρώτο εξάμηνο.

Η Citigroup ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 3,57 δισ. δολάρια ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 3,34 δισ. δολάρια ή 1,02 δολάριο ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Tα έσοδα της Citigroup από τις συναλλαγές σε σταθερό εισόδημα αυξήθηκαν περίπου 36%, ενώ τα έσοδα από συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν 15%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,8% στα 51,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει οριακή απώλεια 0,02% στα 1.212 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν, του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώνεται στο 1,066 δολάριο/ευρώ.

Στα ομόλογα, χαμηλότερα κινείται η τιμή του 10ετούς αμερικανικού τίτλου, με την απόδοση να ενισχύεται πέντε μονάδες βάσης στο 2,37%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Goldman Sachs κινείται 1% χαμηλότερα, στα 233 δολάρια. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v