Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με συγκρατημένη άνοδο υποδέχθηκε τον Τραμπ η Wall Street

Πτωτικό σερί πέντε ημερών τερμάτισε για τον Dow Jones η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Καλά τα αποτελέσματα των IBM (+2,3%) και P&G (+3,2%). Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Με συγκρατημένη άνοδο υποδέχθηκε τον Τραμπ η Wall Street

Με συγκρατημένη αισιοδοξία καλωσόρισαν οι επενδυτές τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ενδεικτικό άλλωστε είναι στο σχόλιο του αναλυτή της Key Private Bank, Bruce McCain: «Αρκετός κόσμος ελπίζει ότι ο Τραμπ θα αποτελέσει μια νέα αρχή αλλά η αγορά δείχνει σημάδια κούρασης. Δεν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα βασισμένη μόνο σε ελπίδες. Πρέπει να δούμε αν θα υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις που θα δικαιώσουν αυτές τις ελπίδες. Ωστόσο τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά και θα αποτελέσουν στήριξη για την αγορά μέχρι να ξεκαθαριστεί η πολιτική Τραμπ».

Νωρίτερα, στην ομιλία της ορκωμοσίας, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να ξαναχτίσει την χώρα με αμερικανικά χέρια και αμερικανική εργασία.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η ΙΒΜ (+2,3%) αν και τα έσοδα μειώθηκαν για 19ο διαδοχικό τρίμηνο. Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 5,01 δολ. από 4,88 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές και τα έσοδα μειώθηκαν μόλις 1% στα 21,77 δισ. δολάρια έναντι 22,06 δισ. πέρυσι.

Αντίστοιχα καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Procter & Gamble (+3,2%). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 7,88 δισ. δολάρια ή 2,88 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,21 δισ. ή 1,12 δολάριο ανά μετοχή την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της American Express (-0,7%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 91 σεντς έναντι 98 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, τα έσοδα μειώθηκαν 4,4% στα 8,02 δισ. δολ.

Αντίστοιχα, κατώτερα των αναμενόμενων έσοδα δ΄ τριμήνου ανακοίνωσε η General Electric (-2,2%). Συγκεκριμένα, τα έσοδα μειώθηκαν στα 33,09 δισ. από 33,89 δισ. πέρυσι ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή αύξηση στα 33,94 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς η προσφορά αργού φαίνεται να μειώνεται –αν και είναι νωρίς - σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), στα πλαίσια της τήρησης της συμφωνίας των χωρών εντός και εντός ΟΠΕΚ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2% στα 52,42 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 19.827 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,34% στις 2.271 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 5.555 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+3,7%) και Procter & Gamble (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-2,2%) και American Express (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0697 από 1,0665 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.204 δολ./oz. Στην εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 0,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v