Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τη Yellen

Ιστορικά υψηλά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έπιασαν και οι τρεις δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο η κατάθεση της Janet Yellen. Δεύτερο σερί ρεκόρ για τη μετοχή της Apple στα 134,94 δολ.

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τη Yellen

Με ήπιες διακυμάνσεις και ανοδικές διαθέσεις κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην κατάθεση της επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο.

H Janet Yellen μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει τα επόμενα μακροοικονομικά στοιχεία προκειμένου να δει αν η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και αν πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% προκειμένου να υπάρξει αναπροσαρμογή των επιτοκίων.

Η επικεφαλής της Fed, αναγνώρισε ότι υπάρχει ρίσκο εάν η Κεντρική Τράπεζα καθυστερήσει υπερβολικά να αυξήσει τα επιτόκια ενώ χαρακτήρισε «καθησυχαστικό» το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός αλλά όχι σε «ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε μια δόση επιφυλακτικότητας για τη νέα κυβέρνηση και τις προσδοκίες πως τα σχέδια της για φοροαπαλλαγές και αύξηση των δαπανών θα οδηγήσουν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση της Yellen γύρισε ανοδικά το δολάριο έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,2% στο 1,0576 ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 1,0635.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη χθεσινή πτώση καθώς οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ τηρούν σε μεγάλο ποσοστό (κατά 90%) την συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, οι χώρες του ΟΠΕΚ μείωσαν κατά 890.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή τον Ιανουάριο. Παρόλο που τα μηνύματα είναι αισιόδοξα από τον ΟΠΕΚ ωστόσο προβληματίζει η αύξηση παραγωγής στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 53,20 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,45% ή 91 μονάδων στις 20.503, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,4% στις 2.337 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 5.782 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για τέταρτη διαδοχική μέρα.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,5%) και Merck & Co (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-0,7%) και Procter & Gamble (-0,6%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Apple έπιασε νέα ιστορικά υψηλά σημειώνοντας άνοδο 1,2% στα 134,94 δολ.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε οριακά ανοδικά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,8% στα 1.225 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,47%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v