Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνει τα κέρδη η Wall Street με ώθηση από Τραμπ

Νέα ρεκόρ στη Wall Street, διευρύνοντας τα κέρδη μετά από δήλωση του Τραμπ για «τεράστιο» φορολογικό σχέδιο. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο. Στο 2,51% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Διευρύνει τα κέρδη η Wall Street με ώθηση από Τραμπ

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε σε υψηλό πέντε ετών και τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ για  «τεράστιο» φορολογικό σχέδιο. 

Ο Dow Jones κινείται 0,38% υψηλότερα στις 20.582 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,2% στις 5.794 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,22% στις 2.234 μονάδες.

Ο S&P 500 ετοιμάζεται να κλείσει με κέρδη για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, το μεγαλύτερο σερί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη πως «στο όχι πολύ μακρινό μέλλον» θα αποκαλυφθεί ένα «τεράστιο φορολογικό σχέδιο», που θα μειώνει «σημαντικά» τους φορολογικούς συντελεστές για άτομα και επιχειρήσεις. 

Από το οικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, μετά από άνοδο 0,3% τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012.

Το άλμα 7,8% που κατέγραψε το κόστος της βενζίνης αντιστοιχεί περίπου στη μισή από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 1%.

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των υπηρεσιών τροφίμων και των δομικών υλικών, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,38% χαμηλότερα στα 53 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,24% στα 1.222 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0542 δολαρίου/ευρώ.

Απώλειες καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύεται τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,51%.

Στο ταμπλό, άνοδο 1,1% σημειώνει η μετοχή της JP Morgan, στα 90,62 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. 

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v