Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όγδοο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street μετά την αργία της Δευτέρας. To μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις 20 Ιουλίου σημείωσε ο Dow Jones. Ρεκόρ για την Apple στα 136,69 δολ. Κέρδη 3,2% για τη μετοχή της Wal-Mart.

Όγδοο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street με ώθηση από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα.

O Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,58% στις 20.743 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 2.365 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,47% στις 5.865 μονάδες.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το όγδοο διαδοχικό ρεκόρ για τον Dow Jones και το δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ για τους S&P και Nasdaq.

Επιπλέον, νέο ιστορικό υψηλό έπιασε και η μετοχή της Apple μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου (στα 154 δολ.) από την Morgan Stanley. Σήμερα η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού ενισχύθηκε 0,7% στα 136.69 δολ.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Home Depot (+1,3%) καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,44 δολ. έναντι 1,17 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στο 1,33 δολ. Αντίστοιχα τα έσοδα ανήλθαν στα 22,2 δισ. δολάρια από 20,9 δις. πέρυσι.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου γνωστοποίησε η Wal-Mart (+3%). Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,30 δολ. έναντι 1,29 δολ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Επίσης τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν 1% στα 130,94 δισ.

Από πλευράς macro, σε χαμηλό δύο μηνών υποχώρησαν οι δείκτες PMI μεταποίησης και υπηρεσιών. «Η πτώση στα νούμερα του PMI για το Φεβρουάριο δείχνει πως η μετεκλογική άνοδος έχει χάσει momentum» υποστήριξε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IΗS Markit.

Στο μεταξύ, προβληματίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Μπορεί η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup να καθησύχασε –έστω προσωρινά- τις ανησυχίες για το ελληνικό χρέος, ωστόσο οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία. Γενικότερα, προβληματίζει η άνοδος της Μαρί Λεπέν στις δημοσκοπήσεις και τον αντίχτυπο που θα έχει ενδεχόμενη εκλογή της –αν και δύσκολη- στην Ευρώπη.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, πιέζει χαμηλότερα το ευρώ και ενισχύει το δολάριο. Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,0549 από 1,0613 την προηγούμενη μέρα.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά από πληροφορίες ότι ενδέχεται οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να παρατείνουν για επιπλέον έξι μήνες τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για μείωση της παραγωγής τηρήθηκε κατά 90% τον Ιανουάριο. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,1% στα 54,33 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε μόλις 0,1% στα 1.238 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,43%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v