Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

H αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street. Άνοδος 112 μονάδων για τον Dow Jones. Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Apple. Πιέσεις στο δολάριο.

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street καθώς όπως σχολίασε η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, «το απλό μήνυμα από τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων είναι ότι η οικονομία πηγαίνει καλά».

Ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,54% ή 112 μονάδων στις 20.950, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 2.385 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,74% στις 5.900 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,8%) και Verizon (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-0,6%) και American Express (-0,5%).

Επιπλέον η μετοχή της Apple έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 1,1% στα 140,45 δολάρια.

Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%- 1%. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση από τις τρεις συνολικά που βλέπει η Fed εντός του 2017.

Σημειώνεται ότι στη θεωρία, η αύξηση των επιτοκίων έχει αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια γιατί κάνει τα επιτόκια καταθέσεων πιο ελκυστικά και μειώνει την ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο, σήμερα, η αύξηση των επιτοκίων, όχι μόνο δεν συγκράτησε αλλά τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Μετά την ανακοίνωση της Fed, η Janet Yellen παραχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η οικονομία έχει πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό». Και συνέχισε: «Εφόσον η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, περαιτέρω αυξήσεις θα είναι κατάλληλες μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν κοντά στο 3%, το οποίο είναι το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο».

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ  ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων και συγκεκριμένα στο 2,7% σε ετήσια βάση.

«Δεν βλέπω τον πληθωρισμό να επιταχύνει. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά ανοδικά», σημείωσε αναλυτής της JP Morgan Asset Management.

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη μείωση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το ο μαύρος χρυσός είχε υποχωρήσει επτά διαδοχικές μέρες σε χαμηλό άνω των τριών μηνών. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,4% στα 48,86 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. «Η αύξηση των επιτοκίων είχε ήδη αποτιμηθεί από την αγορά. Πλέον το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις προοπτικές που βλέπει η Fed για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη», επισημαίνει αναλυτής. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 1% έναντι του ευρώ στο 1,0705 από 1,0604 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.200,7 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δέκα μονάδες βάσης στο 2,5%.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν σε θετικό έδαφος εν αναμονή των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ολλανδία.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v