Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρεκόρ οι S&P και Nasdaq με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι S&P και Nasdaq. Προσέγγισε τις 21.000 μονάδες ο Dow Jones. Άνοδος 2,1% για την τιμή του πετρελαίου. Πιέσεις στο δολάριο έναντι του ευρώ. Ενισχύθηκε ο χρυσός.

Σε ρεκόρ οι S&P και Nasdaq με το βλέμμα στο πετρέλαιο

Κέρδη κατάγραψε η Wall Street με ώθηση από την άνοδο του αργού.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε υψηλότερα μετά τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής αργού έως τον Μάρτιο του 2018 αντί για το τέλος του 2017.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου. Σήμερα, το πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 2,1% στα 48,85 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent κατά 1,7% στα 51,72δολάρια.

Οι πετρελαϊκές μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 0,9% και 0,3% αντίστοιχα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Thermo Fisher Scientific ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Pantheon NV έναντι 35 δολ. ανά μετοχή ή 7,2 δισ. δολ. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Από πλευρά μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης μεταποίησης Empire State γύρισε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από την εκλογή Τραμπ καθώς τον Μάιο υποχώρησε στο -1 από 5,2 τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης NAHB ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες στις 70. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων δείχνει βελτίωση του κατασκευαστικού κλίματος.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 20.981 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 2.402 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,46% στις 6.149 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι S&P και Nasdaq κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+2,8%) και Cisco System (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-1,1%) και Nike (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,0979 δολ. από 1,0932 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο για τέταρτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.230 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης στο 2,34%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v