Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον Dow Jones

To μακροβιότερο κερδοφόρο σερί των τελευταίων 12 εβδομάδων σημείωσε ο Dow Jones. Άνοδος 2,2% για τη μετοχή της Ford. Προσέγγισε τα 51 δολ. το πετρέλαιο. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός. Πιέσεις στο δολάριο.

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο πρώτο ταξίδι Τραμπ στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την επίσκεψή του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αμερικανικές και σαουδαραβικές εταιρείες υπέγραψαν επιχειρηματικές συμφωνίες -σε διάφορους τομείς, από την υγεία μέχρι το πετρέλαιο και τις στρατιωτικές προμήθειες-, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αμφιβολίες για την αναμενόμενη –τουλάχιστον μέχρι πρότινος- αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πρακτικά θα επιβεβαιώσουν την επιθυμία της Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων παρά τις δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ μπορεί μεν να δώσει μια μικρή βραχυπρόθεσμη ώθηση στην αμερικανική οικονομία ωστόσο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αύξηση 30% της σχέσης χρέους-ΑΕΠ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η είδηση της αντικατάστασης του CEO της Ford, Mark Fields με τον Jim Hackett οδήγησε τη μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας σε κέρδη 2,2%.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς ο ΟΠΕΚ φέρεται να συζητά για περεταίρω μείωση της παγκόσμιας παραγωγής αργού πέρα από την επέκταση της συμφωνίας έως το α’ τρίμηνο του 2018. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,8% στα 50,73 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,43% στις 20.894 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,52% στις 2.394 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,82% στις 6.133 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+2%) και Cisco Systems (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Pfizer (-1%) και DuPont (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε νέο χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ μετά τη δήλωση της Αγκέλα Μέρκελ ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι αδύναμο. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στο 1,1237 δολ. από 1,1206 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών εβδομάδων καθώς σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.1261 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης στο 2,25%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v