Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απειλή του τυφώνα «Irma» προβλημάτισε τη Wall Street

Οριακή πτώση σημείωσαν οι S&P και Nasdaq. Άνοδος 13 μονάδων για τον Dow Jones. «Βουτιά» 3,3% για την τιμή του πετρελαίου. Υποχώρησε το δολάριο. Σε νέο υψηλό έτους ο χρυσός.

Η απειλή του τυφώνα «Irma» προβλημάτισε τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street εν αναμονή της επίσκεψης του τυφώνα «Irma» στην πολιτεία της Φλόριντα.

Ο τυφώνας «Irma»μπορεί να υποβαθμίστηκε σε Κατηγορία 4 από 5 προηγουμένως, ωστόσο ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) προειδοποίησε για τις καταστροφές που θα προκαλέσει η καταιγίδα στη Φλόριντα. Συγκεκριμένα ανέφερε τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης για μέρες και την ανάγκη για καταφύγιο σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο του Κεντρικού Τραπεζίτη της Νέας Υόρκης William Dudley: «Μακροπρόθεσμα οι τυφώνες «Harvey» και «Irma» θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία το 2018 εξαιτίας της ανοικοδόμησης που θα ακολουθήσει μετά την καταστροφή.

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες καθώς οι επενδυτές αναμένουν η Βόρεια Κορέα να γιορτάσει την ίδρυση του καθεστώτος της με νέα πυρηνική δοκιμή το Σάββατο.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι διακυμάνσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

«Νομίζω ότι πέρα από τον τυφώνα «Irma» θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Το 2% είναι ψυχολογικό όριο. Αν το 10ετές υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο τότε θα πρέπει οι οικονομολόγοι να ξανασκεφτούμε τη νέα πραγματικότητα», σχολίασε ο αναλυτής της FBN Securities, Jeremy Klein.

Σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,06%.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας των ανησυχιών ότι το πέρασμα του τυφώνα «Irma» θα προκαλέσει διακοπές στη λειτουργία πολλών διυλιστηρίων στις ΗΠΑ. O Μαύρος χρυσός (WTI) «βούλιαξε» 3,3% στα 47,48 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με οριακά κέρδη 0,07% ή 13 μονάδων στις 21.799, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 2.461 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,59% στις 6.360 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,9%, ο S&P 0,6% και ο Nasdaq 0,2%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers Cos. (+4,1%) και Home Depot (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,6%) και Wal-Mart (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,2035 δολ. από 1,2023 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό έτους καθώς ενισχύθηκε 0,1% στα 1.351,20 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,6%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v