Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στην Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων τερμάτισε για τους S&P και Nasdaq. Δεύτερη μέρα απωλειών για τον Dow Jones. «Άλμα» 7,7% για την American Express. Στο 2,92% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στην Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Πτώση κατέγραψε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα, στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσέγγισε τα υψηλά μήνα σημειώνοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,92% και η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,10%.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η American Express καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 31% στο 1,63 δισ. δολάρια ή 1,86 δολ. ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 9,72 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη ανά μετοχή στο 1,71 δολ. και έσοδα στα 9,13 δισ. δολάρια.

«Τα αποτελέσματα είναι ισχυρά και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, αν και υπάρχει ακόμα δυναμική στις μετοχές, η άνοδος των τελευταίων ημερών οδήγησε τους επενδυτές σε κατοχύρωση κερδών», ανέφερε ο επικεφαλής της R.J. o’ Brien & Associates, John Brady. « Άλλωστε για μερικές μετοχές ισχύει ο άγραφος νόμος «πουλάμε στην είδηση», ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι καλά» κατέληξε.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν στις 232.000 αιτήσεις έναντι 230.000 που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ ο δείκτης Filly Fed κινήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο στις 23,2 μονάδες από 20,1 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, από το υψηλό 3,5 ετών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου  εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ την Παρασκευή στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. «Η νέα πραγματικότητα στο πετρέλαιο είναι πως από εμπόρευμα σε υπερπροσφορά έχει μεταβληθεί σε εμπόρευμα περιορισμένων αποθεμάτων και χαμηλών επιπέδων αποθήκευσης», σχολίασε ο Richard Robinson της Ashburton Global Energy Fund. Σήμερα, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,3% στα 68,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η Beige Book όπου μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στον προβληματισμό που προκαλεί η επιβολή δασμών στις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,34% ή 84 μονάδων στις 24.664, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,57% στις 2.693 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,78% στις 7.238 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+7,7%) και General Electric (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-3,2%) και Apple (-2,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.348 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2350 από 1,2376 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v