Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Το άλμα της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο 3,06% πιέζει τους δείκτες χαμηλότερα. Ενισχύεται το δολάριο. Βουτιά 1,6% για τον χρυσό.

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου επέστρεψε πάνω από το 3% και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,6% στις 24.744 μονάδες, μετά από ένα σερί οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων.  Ο Nasdaq βουτάει 0,8% στις 7.344 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,65% στις 2.712 μονάδες. 

«Το άλμα στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 3% και τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος ότι η απόσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα «παραμένει μεγάλη» ασκεί πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα», γράφει σε σημείωμα ο αναλυτής της ADS Securities Κωσταντίνος Άνθης.

Η άνοδος των αποδόσεων καθιστά τα ομόλογα ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές, περιορίζοντας τα χρήματα που τοποθετούνται στις μετοχές.

Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2008, τα τρίμηνα έντοκα των ΗΠΑ έχουν απόδοση μεγαλύτερη από αυτήν που αποφέρει μια επένδυση στον S&P 500, με πολύ μικρότερο ρίσκο. Οι επενδυτές μπορούν να εξασφαλίσουν απόδοση 1,9%, αγοράζοντας ένα τρίμηνο έντοκο, έναντι απόδοσης 1,89% που προσφέρει ο S&P 500.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα τεσσάρων μονάδων βάσης, στο 3,06%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άλμα 0,8% τον Μάρτιο.

Η μέτρηση του Απριλίου ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4,7%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,78%, στα 71,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1,6%, στα 1.296 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1851 δολαρίου/ευρώ.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v