Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

Σε αρνητικό έδαφος ξεκινά η αμερικανική αγορά τον Σεπτέμβριο. Ξεπέρασε το $1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση της Amazon, πτώση 2% για τη Nike. Σε υψηλό 14 ετών η μεταποίηση τον Αύγουστο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

Απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εμπορικούς της εταίρους.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,41% στις 25.853 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,63% χαμηλότερα στις 8.058 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,46% στις 2.888 μονάδες. 

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αντικατάσταση της NAFTA.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας $200 δισ., ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο και στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες δέχονται ισχυρές πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου. Στην Τουρκία, η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της το 2018, ενώ παρόμοια βουτιά έχει πραγματοποιήσει και το νόμισμα της Αργεντινής.

Στα μάκρο της ημέρας, επιταχύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Αύγουστο, φτάνοντας σε υψηλό 14 ετών, με ώθηση από τις νέες παραγγελίες. 

Υψηλότερα κατά 0,1% κινήθηκαν οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με οδηγό τα δημόσια έργα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το αμερικανικό νόμισμα κινείται 0,5% υψηλότερα έναντι του ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο $1,153.

Στα εμπορεύματα, άνοδο 1,3% σημειώνει το αργό πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια, λαμβάνοντας στήριξη από την απόφαση της Aradamko Petroleum να εκκενώσει δύο πλατφόρμες άντλησης στον Κόλπο του Μεξικό. Πτώση 0,8% σημειώνει ο χρυσός, κάτω από τα 1.200 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,88%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nike υποχωρεί 2% στα 80 δολάρια, μετά την απόφαση της εταιρείας αθλητικών ειδών να επιλέξει τον Κόλιν Κάπερνικ ως το πρόσωπο των διαφημίσεων για την 30ή επέτειο του σλόγκαν «Just Do It».

Τo $1 τρισ. ξεπέρασε η κεφαλαιοποίηση της Amazon την Τρίτη. Έγινε έτσι η δεύτερη αμερικανική εταιρεία, που φτάνει σε αυτό το επίπεδο, μετά την Apple.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v