Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιώργος Παπανικολάου

Διευθυντής του Euro2day.gr και της Media2day, σκοπευτής, σύζυγος και πατέρας. Στο χρόνο που περισσεύει, σκέφτομαι, συζητάω και διαβάζω, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 30 2018

Folli Follie: Η Κεφαλαιαγορά, ο εισαγγελέας και η… ρετσινιά (upd)

Στο Εuro2day.gr παρακολουθήσαμε από την αρχή με ψυχραιμία και χωρίς εμπάθεια την υπόθεση Folli Follie, αφού διαβάσαμε προσεκτικά τις -βαριές- καταγγελίες του fund QCM, γνωρίζοντας εξαρχής ότι κανένα fund δεν θα ρίσκαρε το πιο πολύτιμο στοιχείο, την αξιοπιστία του, ελαφρά τη καρδία.

Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνούσε χωρίς η εταιρία να προσφέρει ικανοποιητικές απαντήσεις, ακόμη και στα πιο «καυτά» ζητήματα όπως αυτό του Ταμείου, άρχισε να φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι υπάρχει «θέμα».

Βρισκόμαστε στο 2018. Είναι πλέον πολύ απλό να βρεθούν τα υπόλοιπα των λογαριασμών, για οιοδήποτε χρoνικό διάστημα αναφοράς, ακόμη και μέσω του e-banking. Γι' αυτό και σπεύσαμε να σημειώσουμε την έλλειψη απαντήσεων, στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο στη στήλη Χαμαιλέων ήδη από τις 9 Μαΐου όσο και σε προηγούμενο άρθρο τούτης της στήλης στις 14 του μηνός.

Μερικές μέρες αργότερα, έγινε φανερό ότι τα πράγματα ίσως πάρουν ακόμη πιο άσχημη τροπή, καθώς με επίσημη ανακοίνωσή της αλλά και δηλώσεις στελεχών της, η κινεζική Fosun, δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της FolliFollie, «ένιψε τας χείρας της» (σημειώνοντας ότι δεν έχει εσωτερική πληροφόρηση, ούτε εμπλέκεται στη διοίκηση) και ταυτόχρονα «άδειασε» τη διοίκηση Κουτσολιούτσου, ενώ μάλιστα σύσσωμη η οικογένεια των μεγαλομετόχων βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κίνα!

Παρ' όλα αυτά, τις τρεις επόμενες ημέρες, η μετοχή έδειξε να σταθεροποιείται, κινούμενη μάλιστα δειλά ανοδικά έως και λίγο πάνω από τα 7,5 ευρώ. Στις 23 Μαΐου, όμως, από τα 7,65 ευρώ βρέθηκε στα 6,39 και την επόμενη μέρα, που αποδείχθηκε και η τελευταία πριν την αναστολή, στα 4,8 ευρώ!

Τι μεσολάβησε; Επισήμως, δεν υπήρξε ειδησεογραφία. Ήταν το πρωί της επόμενης μέρας, που το Euro2day.gr δημοσίευσε αποκλειστικό θέμα για την αύξηση των collaterals που ζήτησαν οι τράπεζες και λίγη ώρα αργότερα, την ανακοίνωση περί αναστολής διαπραγμάτευσης.

Έμαθαν κάποιοι νωρίτερα για την κίνηση των τραπεζών; Είχαν κάποιοι inside information ότι η «αδυναμία» παροχής στοιχείων εκ μέρους της Folli Follie επισημοποιείται; Απλά κάποιοι αποφάσισαν να μην περιμένουν και πούλησαν; Προφανώς εμείς δεν μπορούμε να αναζητήσουμε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Μόνο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί.

Την ίδια άλλωστε αφορούσε και το βασικότερο ερώτημα, αν θα παραπεμφθεί η υπόθεση στις εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω έρευνα. Κάτι που συνέβη χθες, με την απόφαση της για υποβολή έγκλησης-μυνητήριας αναφοράς, στην εισαγγελία

Οι περισσότεροι νομικοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε εκτιμούν ότι κατόπιν της δήλωσης «αδυναμίας» παροχής βασικών στοιχείων εκ μέρους της Folli Follie, η ανωτέρω κίνηση ήταν επιβεβλημένη, καθώς μέσω της άρνησης παροχής στοιχείων προς την Ε.Κ. προκύπτουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι τα στοιχεία των ισολογισμών μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

Εναπόκειται πλέον όχι μόνο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στον εισαγγελέα που θα εξετάσει την υπόθεση, να αποφανθεί αν πρέπει να ερευνηθεί η τέλεση αδικημάτων, όχι μόνον πλημμεληματικού, αλλά και βαρύτερου χαρακτήρα, ανάλογα με τα στοιχεία, πέραν δηλαδή της παρεμπόδισης ελέγχου και της άρνησης παροχής στοιχείων, επί των οποίων εδράζεται η τρέχουσα απόφαση για μηνυτήρια αναφορά. Διότι εάν διαπιστωθούν σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη ψευδών στοιχείων ή αλλοιώσεων μεγάλης έκτασης στις υφιστάμενες λογιστικές καταστάσεις, τότε αυτό, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, μπορεί να επιφέρει κατηγορίες για χειραγώγηση, αλλά και κατάχρηση της αγοράς, που ευλόγως συνιστούν βαριά αδικήματα

Ακόμη όμως κι αν ως δια μαγείας προκύψουν τώρα τα στοιχεία από την πλευρά της Folli, θα υπάρχει το ερώτημα γιατί δεν παρουσιάστηκαν νωρίτερα, δηλαδή στις 15 εργάσιμες και 23 ημερολογιακές ημέρες που μεσολάβησαν από τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών του QCM έως την περασμένη Παρασκευή, αναλυτικά στοιχεία για το Ταμείο (το απλούστερο όλων κατά τεκμήριο), το δίκτυο καταστημάτων ( σ.σ. τα… ελλειπτικά στοιχεία που δόθηκαν για τα καταστήματα προκάλεσαν σκωπτικά δημοσιεύματα και στον διεθνή Τύπο) και τους τζίρους.

Διότι μέσα σε αυτό το διάστημα, η μετοχή κατέρρευσε από τα 15,3 ευρώ στα 4,8!

Ακόμη κι αν παρουσιαστεί στη συνέχεια η Fosun, ως από μηχανής θεός, για να αγοράσει την εταιρία σε πολύ χαμηλή πλέον τιμή, ή κάποιος άλλος επενδυτής, τα ερωτήματα -και οι ευθύνες- δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Πολύ δε περισσότερο όταν η πρωτοφανής αυτή για τα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου υπόθεση αφορά μία από τις πιο προβεβλημένες «διεθνείς» ελληνικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να επικρατεί πλέον γενικότερο κλίμα καχυποψίας για τους «αριθμούς» των εισηγμένων εταιριών.

Το τελευταίο που έχει ανάγκη η ελληνική αγορά είναι μια τέτοια «ρετσινιά». Κι όπως ανέφερε στον υπογράφοντα, παράγοντας της ελληνικής αγοράς, «με την υπόθεση Folli Follie η ελληνική αγορά δίνει κρίσιμες εξετάσεις. Από την αποτελεσματικότητα και την αυστηρότητα των αρχών θα κριθούν πολλά σε ό,τι αφορά την αίσθηση που θα αποκομίσουν οι ξένοι επενδυτές. Oι οποίοι ήδη διερωτώνται για την ποιότητα των υπαρχόντων ελεγκτών της εταιρίας, αλλά και για τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο ή στην εφαρμογή του, που ενδεχομένως να επέτρεψαν μεγάλες αλλοιώσεις των οικονομικών στοιχείων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v