Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιπλέον «φέσι» 100 εκατ. από ακάλυπτες

Φέσια ύψους 100 εκατ. ευρώ από ακάλυπτες επιταγές φοβούνται οι τραπεζίτες ότι θα πέσουν στην αγορά εντός των επόμενων τριών- τεσσάρων μηνών, ενώ η αγωνία τους εστιάζεται στο πως θα πορευτεί η αγορά μετά το Σεπτέμβριο.

  • της Αναστασίας Παπαιωάννου
Επιπλέον «φέσι» 100 εκατ. από ακάλυπτες
Φέσια ύψους 100 εκατ. ευρώ από ακάλυπτες επιταγές φοβούνται οι τραπεζίτες ότι θα πέσουν στην αγορά εντός των επόμενων τριών- τεσσάρων μηνών, ενώ η αγωνία τους εστιάζεται στο πως θα πορευτεί η αγορά μετά το Σεπτέμβριο και το τέλος του θερινής τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, έως σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου των επιταγών πραγματοποιούνταν με τις γνωστές επιταγές ευκολίας...

«Όσοι δεν είχαν πρόσβαση στα τραπεζικά γκισέ εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών στοιχείων τους, αντάλλασσαν επιταγές. Από τον Οκτώβριο και έπειτα αυτή η αλυσίδα σπάει με συνέπεια να σκάνε αλλεπάλληλα «κανόνια» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σήμερα, επί συνολικού τζίρου επιταγών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, έχει "σκάσει" το 20%, ήτοι 400 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι το τέλος της νοσηρής διαδρομής το ποσοστό θα φθάσει στο 25%. Η ελληνική αγορά βρίσκεται, δηλαδή, αντιμέτωπη με πρόσθετα "κανόνια" της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, μέχρι 2 με 3 μήνες πριν, το 90% αυτών πληρώνονταν έστω και την τελευταία στιγμή, κατάσταση που έκτοτε ανατράπηκε επί το χείρω.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Μαρτίου είχε σκάσει το 15% των επιταγών και το ποσοστό των ακάλυπτων έχει ήδη φθάσει στο 20% και αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο να διαμορφωθεί στο 25%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εν λόγω επιταγές βρίσκονται στα χέρια μικρών επιχειρήσεων και προμηθευτών και συναντώνται στην επιχειρηματική διαδρομή μεταξύ των χονδρικού και του λιανεμπορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο