Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Προτεραιότητα στην δημοσιονομική σταθερότητα"

"Δεν είδαμε και δεν αντιμετωπίσαμε τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η οικονομία μας να αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτη στην κρίση", επεσήμανε  ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Α. Ταμβακάκης

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Προτεραιότητα στην δημοσιονομική σταθερότητα
«Δεν είδαμε και δεν αντιμετωπίσαμε τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα η οικονομία μας να αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτη στην κρίση. Δεν έγινε η αναγκαία αναδιάρθρωση και η σμίκρυνση του μεγάλου κράτους, δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, δεν προχώρησαν οι αποκρατικοποιήσεις, δεν πατάχθηκε η φοροδιαφυγή».

Αυτό επεσήμανε μεταξύ των άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Απόστολος Ταμβακάκης ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Βασική προτεραιότητα κατά τον ίδιο είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και η δραστική βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα.
 
Η μείωση της φοροδιαφυγής, η βέλτιστη διαχείριση των κρατικών δαπανών και η εξασφάλιση ενός ρυθμιστικού και όχι παρεμβατικού ρόλου για το κράτος, θα στηρίξουν σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική. Επίσης σημείωσε ότι, πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι γρήγορες νίκες οι οποίες μπορούν να τρέξουν παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

1) Η αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
2) ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων
3) Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση
4) Το χωροταξικό
5) Οι πράσινες επενδύσεις
6) Η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και η στροφή της προς προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
7) Οι μεταφορές μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των λιμένων, καθώς και η ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο εμπορευμάτων της ΝΑ Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
8) Τουριστικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας π.χ.
9) Η προώθηση των συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα σε όλους τους τομείς και δημόσια έργα.

Πρωτοβουλίες οι οποίες θα μπορούσαν κατά τον ίδιο να αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα και ταυτόχρονα να αποτελέσουν τους κλάδους στους οποίους θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.Υπολογίζεται όπως σημείωσε ότι αυτοί οι κλάδοι δυνητικά θα μπορούσαν να αυξήσουν το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης κατά τουλάχιστον 2% ετησίως.

Ο κ. Ταμβακάκης αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι «Η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες αναχαίτισης της κρίσης σήμερα και πολύ περισσότερο, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη αύριο».

Σε ότι αφορά στην πρόταση της Εθνικής προς την Alpha την χαρακτήρισε βιώσιμη αλλά και ελπιδοφόρα, λόγω του μεγάλου οφέλους από τις συνέργειες που θα δημιουργούσε η συγκεκριμένη πρόταση.

Τόνιζοντας με έμφαση «κάναμε μία πρόταση φιλική, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι μόνο ένας φιλικός συνδυασμός δυνάμεων επιτρέπει την επίτευξη της μεγιστοποίησης του οφέλους που προκύπτει από τις συνέργειες μιας τέτοιας συμφωνίας, που είναι και το κύριο ζητούμενο –οι επιθετικές ενέργειες ούτε μας ταιριάζουν ούτε αποδίδουν, γι αυτό τις απορρίπτουμε».

Δεν παρέλειψε να σημεώσει ότι «στην Εθνική πιστεύουμε ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες και να διαμορφώσει το ίδιο την τύχη του».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ημοσιογράφων σημείωσε «δεν μου αρέσει η γενίκευση ότι πρέπει να μείνουν όλοι ζωντανοί», πρέπει να μείνουν αυτοί πο πωςυ πρέπει να μείνουν ζωντανοί. Κάλεσε δε την επιχειρηματική να αναλάβει πρωτοβουλίες, να ρισκάρει.

***H πλήρης ομιλία του Απ. Ταμβακάκη, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη, "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v