Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, ΙΧ

Αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα, τρεις μεγάλες αλλαγές στα τεκμήρια για πρώτη κατοικία και δάνεια, αλλά και... παγίδες φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος. Όλη η εγκύκλιος.

Αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, ΙΧ

*** Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Αυστηρότερα τεκμήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, ελπίζοντας σε πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή τους.

Στην εγκύκλιο εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νόμου που εστάλη χθες στις εφορίες αποκαλύπτονται οι παγίδες των τεκμηρίων που αγγίζουν πλέον και την πρώτη κατοικία όπως και τους τόκους στεγαστικών δανείων.

Έτσι, πέραν της αυστηροποίησης των τεκμηρίων έρχονται και τρεις μεγάλες αλλαγές:

1. Καταργήθηκε η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας καθώς και της δαπάνης για την ανέγερση οικοδομής από οικοδομική επιχείρηση. Επομένως, τα ποσά που καταβάλλονται από τις 23/4/2010 και μετά για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας ή οικοδομής από ατομική οικοδομική επιχείρηση αποτελούν τεκμήριο. Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν και για οικοδομή ανεγειρόμενη ήδη στις 23/4/2010, αλλά μόνο για δαπάνες που καταβάλλονται από την ημερομηνία αυτήν και μετά.

2. Καταργήθηκε επίσης η απαλλαγή από το τεκμήριο των ποσών που καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση των δανείων που ελήφθησαν ή λαμβάνονται για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας καθώς και για δάνεια που λαμβάνονται για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών. Η κατάργηση καταλαμβάνει ποσά που καταβάλλονται από την 1η/1/2010 και μετά.

3. Τεκμήριο αποτελούν και τα δάνεια που χορηγούν εταίροι, μέλη ή μέτοχοι στις εταιρίες που συμμετέχουν. Με την εγκύκλιο γίνεται δεκτό ότι περιλαμβάνονται και οι χρηματικές διευκολύνσεις προς τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα. Αντίθετα, δεν λαμβάνονται υπόψη τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή για ποσά δανείων που χορηγούνται από τις 23/4/2010 και μετά.

Οι παγίδες

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν όσοι επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τεκμήρια μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Ορίζεται ότι τα έσοδα από την πώληση μετοχών ή ακινήτων πρέπει να είναι μειωμένα με το κόστος αγοράς τους αν είχαν αγοραστεί ή με τον φόρο δωρεάς αν είχαν αποκτηθεί από δωρεά κοκ.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πουλάει τη χρήση 2010 ένα ακίνητο το οποίο είχε αγοράσει τη χρήση 2005 και επικαλείται το έσοδο από την πώληση του ακινήτου για την κάλυψη ή τον περιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης, θα πρέπει από το έσοδο της πώλησης να αφαιρέσει το κόστος αγοράς του ακινήτου, εκτός κι αν η αγορά του ακινήτου αποτέλεσε τη χρήση 2005 που αγοράστηκε τεκμήριο και ο φορολογούμενος επικαλείται εκτός από το έσοδο της πώλησης και ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το έτος 2005.

Παγίδες στήνουν τα νέα τεκμήρια και σε συγγενείς πρώτου βαθμού που συγκατοικούν και σε φαντάρους που συγκατοικούν με συγγενείς τους. Όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις ή συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές περιλαμβάνονται στον κατάλογο (περιλαμβάνονται επίσης φυλακισμένοι, νοσηλευόμενοι, άνεργοι, ορφανοί) των προσώπων που μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως αποδείξεων στη βάση πραγματικών περιστατικών ή στοιχείων.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι για τις δύο αυτές περιπτώσεις η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.

Έτσι, για έναν φαντάρο, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει το τεκμήριο 3.600 ευρώ για αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών αυτοκινήτου που έχει στην κατοχή του η διαφορά θα επιβαρύνει τους γονείς του και συγκεκριμένα εκείνον που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

*** Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v