Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ληξιπρόθεσμες: Οι όροι υπαγωγής στη ρύθμιση

Φρένο στις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών που χορηγούν οι προϊστάμενοι εφοριών και τελωνείων έως την 1η/10/2012 βάζει το ΥΠΟΙΚ. Οι όροι για υπαγωγή στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες.

Ληξιπρόθεσμες: Οι όροι υπαγωγής στη ρύθμιση
Φρένο στις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών που χορηγούν οι προϊστάμενοι εφοριών και τελωνείων έως την 1η/10/2012 βάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας παράλληλα τις διατάξεις για την ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως 30 τις Σεπτεμβρίου 2010.

Με εγκύκλιο που εστάλη στις εφορίες ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση που αφορά σε 1,5 εκατομμύριο φορολογουμένους με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 32 δισ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση έως τις 29 Οκτωβρίου στην εφορία ή στο τελωνείο όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους, καταβάλλοντας παράλληλα και την πρώτη δόση.

Η εξόφληση της οφειλής μπορεί να γίνει εφάπαξ ακόμα και με διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, ενώ στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος επιλέξει δόσεις, αυτές κυμαίνονται από 2 έως 45, με τις προσαυξήσεις να μειώνονται αντιστρόφως ανάλογα του πλήθους των δόσεων από 40% έως και 95%.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την καταβολή της πρώτης δόσης ο φορολογούμενος εξασφαλίζει φορολογική ενημερότητα για έναν μήνα και εφόσον συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του γλιτώνει από την απειλή ποινικών διώξεων, "λουκέτων" σε επιχειρήσεις και καταστήματα και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Αντίθετα, δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις καταθέσεων, οι οποίες όμως συμψηφίζονται με την οφειλή που ρυθμίζεται. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα παραμείνει ενεργή και μετά τις 29 Οκτωβρίου.

Ειδική διάταξη ορίζει ότι ο οφειλέτης που για οποιονδήποτε λόγο δεν εντάχθηκε στη ρύθμιση μέχρι τις 29/10/2010 μπορεί να ενταχθεί μεταγενέστερα, εφόσον καταβάλει τις δόσεις των οποίων θα έχει παρέλθει η προθεσμία καταβολής μαζί με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και να τύχει των ευεργετημάτων της ρύθμισης.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις του νόμου για την περαίωση, που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2012 η παραγραφή των πάσης φύσεως βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και στα τελωνεία χρεών που παραγράφονται από την έναρξη ισχύος του νόμου (30/9/2010) και μέχρι τις 31/12/2012.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε παραταθεί μέχρι τις 31/12/2011 ο χρόνος παραγραφής των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα τελωνεία του κράτους χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους που παραγράφονταν εντός των ετών 2009 και 2010.

Στη ρύθμιση υπάγονται οι παρακάτω οφειλές:

α) Υποχρεωτικά όλες όσες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με βάση τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, μέχρι τις 30/9/2010.

Οι δόσεις

Η ρύθμιση κάνει διάκριση και επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα σε πρόσφατες οφειλές (από το 2007 και μετά) και προγενέστερες.

Στην πρώτη περίπτωση οι ρυθμιζόμενες οφειλές καταβάλλονται:
• Εφάπαξ με απαλλαγή ποσοστού 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και:
- Δέκα τοις εκατό (10%) των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2007.
- Είκοσι τοις εκατό (20%) των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός εντός του 2008.
- Τριάντα τοις εκατό (30%) των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2009.
- Σαράντα τοις εκατό (40%) των πρόσθετων φόρων και πρόσθετων τελών που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή, εφόσον η ταμειακή βεβαίωση έγινε εντός του 2010.

Για τις προγενέστερες οφειλές οι δόσεις κυμαίνονται από:
 
• Από 2 έως 3, με απαλλαγή ποσοστού 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ.
• Από 4 έως 12 με απαλλαγή 90% των πρσαυξήσεων και ελάχιστη δόση 500 ευρώ.
• Από 13 έως 24 με απαλλαγή 80% και ελάχιστη δόση 500 ευρώ.
• Από 25 έως 36 με απαλλαγή 75% και ελάχιστη μηνιαία δόση 1.000 ευρώ.
• Από 37 έως 45 με απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων και ελάχιστη δόση 1.000 ευρώ.

Ως προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, για την εφαρμογή των απαλλαγών των προγενέστερων του 2007 ληξιπρόθεσμων οφειλών λογίζονται, σε κάθε περίπτωση, οι αναλογούσες προσαυξήσεις της υπό ρύθμιση βασικής οφειλής, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης της ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις μετά την αφαίρεση του ποσού της απαλλαγής επιβαρύνονται με τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις.

Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που έχουν επιλεγεί, απώλεια της ρύθμισης συνεπάγεται η μη εμπρόθεσμη καταβολής μιας έως τριών δόσεων αλλά και στις περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος:

1) Δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ' όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των χρεών του και μέχρι την εξόφλησή τους.

2) Δεν είναι ενήμερος για χρέη που βεβαιώνονται από τις 30/9/2010 και μετά και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

3) Απολέσει διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που του έχει χορηγηθεί για χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 30/9/2010. Δεν θεωρείται απώλεια η υπαγωγή των χρεών αυτών στην παρούσα ρύθμιση.

4) Απολέσει διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που θα του χορηγηθεί για χρέη που θα βεβαιωθούν μετά τις 30/9/2010

5) Δεν είναι ενήμερος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών για χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 30/9/2010 και δεν ζήτησε να υπαχθούν στην παρούσα ρύθμιση.

**** Η εγκύκλιος επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v