Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Japonica:Πρόταση αγοράς ελληνικών ομολόγων 2,9 δισ.

Δημόσια πρόταση αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους έως 2,9 δισ. απευθύνει η Japonica Partners. Καλύπτει το 9,9% των τίτλων σε κυκλοφορία. Δίνει ελάχιστη τιμή από 45% της ονομαστικής αξίας, κάτω της τρέχουσας. Το προφίλ του ομίλου.

Japonica:Πρόταση αγοράς ελληνικών ομολόγων 2,9 δισ.
Δημόσια πρόταση προς κατόχους ομολόγων συγκεκριμένων σειρών τίτλων που εκδόθηκαν στην Ελλάδα το 2012 για πώληση των ομολόγων αυτών έναντι μετρητών απευθύνει η θυγατρική της Japonica Partners Yerusalem Hesed.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, «το ύψος της αγοράς θα ανέλθει σε έως 2,9 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 9,9% των συνολικών ελληνικών τίτλων ύψους 29,6 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε κυκλοφορία». «Η αγορά των μετοχών από τη Yerusalem θα επιτρέψει στους υφιστάμενους ομολογιούχους να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η Japonica, είναι η πρώτη φορά που ιδιώτης επενδυτής κάνει προσφορά για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ενώ για πρώτη φορά η τιμή της αγοράς θα καθοριστεί από μια μη τροποποιημένη ολλανδικού τύπου δημοπρασία. Η κίνηση εκτιμάται ότι αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ελάχιστη τιμή αγοράς για κάθε μία σειρά ομολόγων είναι 45% του αρχικού ποσού, με premium 26,5% επί της μέσης τιμής του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του Δεκεμβρίου 2012 και 15,2% έναντι της μέσης τιμής κλεισίματος της 27ης Μαρτίου 2013. 

Σημειώνεται ότι η τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται σήμερα γύρω στο 61% της ονομαστικής για τα 10ετή, στο 52%-53% για τα 15ετή, στο 40-50% τα 20ετή και στο 47-48% το 30ετές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η πρόσκληση παρέχει μέγιστη ευελιξία, επιτρέποντας στον αγοραστή να κάνει άμεσες αγορές και προσφέροντας στους επενδυτές το δικαίωμα να αποχωρήσουν πριν από την αποδοχή ή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Η προθεσμία για την αναμενόμενη προσφορά είναι μέχρι τις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) της 1ης Ιουλίου 2013, εκτός κι εάν αναθεωρηθεί σύμφωνα με το μνημόνιο Δημόσιας Πρότασης».

Η πρόσκληση περιορίζεται σε ορισμένους επιλέξιμους θεσμικούς επενδυτές και τα ομόλογα μπορούν να προσφερθούν για αγορά με ελάχιστο αρχικό ποσό 1.000.000 ευρώ και άνω.

Η πρόσκληση γίνεται με τους όρους που περιγράφονται στο σχετικό μνημόνιο της δημόσιας πρότασης το οποίο θα δημοσιευθεί γύρω στις 5 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των σειρών ομολόγων, θα περιέχονται επίσης σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μαζί ή λίγο πριν τον μνημόνιο της δημόσιας πρότασης.

«Η Japonica θεωρεί πως η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι ασταθής, εμφανίζει υψηλή έλλειψη ρευστότητας και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της Japonica δήλωσε: «Αυτή η δημόσια προσφορά αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη προοπτική που βλέπει η Japonica για την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μέχρι σήμερα. Στόχος της Japonica είναι η ευθυγράμμιση των επενδυτικών συμφερόντων της με αυτά της Ελλάδας».

Ποια είναι η Japonica Partners

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η αμερικάνικη Japonica Partners είναι μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις ανά τον κόσμο σε περιπτώσεις όπου διαβλέπει μεγάλη υποαπόδοση. Στόχος να ανακαλύψει κρυμμένες αξίες και να κερδίσει από αυτήν τη διαδικασία.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της, μεταξύ των περιπτώσεων όπου έχει εμπλακεί και έχει πετύχει την αναστροφή της πορείας είναι η αναδιοργάνωση της Allegheny International, η κίνηση της να εμπλακεί ως λευκός ιππότης στην CNW Corp και η πρόταση αναδιάρθρωσης της Borden Inc.

Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο Paul Kazarian, ο οποίος πριν ξεκινήσει, το 1987 τη Japonica υπήρξε investment banker στην Goldman Sachs.

Σύμφωνα με το διεθνή τύπο, το 1993 ο Kazarian προχώρησε στην ίδρυση δυο μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που έχουν ως στόχο την προώθηση θεμάτων που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, την παιδεία και την τεχνολογία. Το ένα εξ αυτών το «Charles and Agnes Kazarian Eternal Foundation», πήρε το όνομα των παπούδων του. 

Νomura: Πώς βλέπει την πρόταση της Japonica

Οι επενδυτές είχαν υψηλότερο κίνητρο να συμμετάσχουν στην πρόταση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων το Δεκέμβριο από ότι στην δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Japonica Partners, εκτιμούν αναλυτές της Nomura, σε μια πρώτη αποτίμηση της πρότασης που έγινε.

Αν και παραδέχεται ότι τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένα, η Nomura κάνει συγκρίσεις με την επαναγορά ελληνικών τίτλων τον Δεκέμβριο. Οπως επισημαίνει, η επαναγορά ομολόγων του Δεκεμβρίου αποτελούσε προϋπόθεση για την έγκριση της αξιολόγησης του προγράμματος από το Eurogroup και το ΔΝΤ.

Αν η πρόταση επαναγοράς δεν έβρισκε την επιθυμητή ανταπόκριση, οι επενδυτές αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο ο επίσημος τομέας να προχωρήσει σε ένα νέο PSI.

Από την άλλη πλευρά, αν η επαναγορά ολοκληρώνονταν με επιτυχία, τα ομόλογα θα είχαν περιθώριο για ανοδική πορεία, μετά την έγκριση του προγράμματος και την μείωση της προσφοράς ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές είχαν ξεκάθαρο κίνητρο να προσφέρουν ένα μέρος των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους, σημειώνεται.

Αντίθετα, σημειώνει η Nomura, το κίνητρο αυτό φαίνεται να απουσιάζει όσον αφορά την πρόταση της Japonica Partners.

Στην καλύτερη περίπτωση, η προσφορά δίνει μια επιλογή εξόδου σε όσους έχουν μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι επενδυτές αυτοί έχουν “ισχυρή πεποίθηση” στα ελληνικά ομόλογα και δεν θα δελεαστούν εύκολα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v