Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφορική:Φως στο τούνελ υπό... προϋποθέσεις

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας καταγράφεται μεταξύ παραγόντων του κλάδου της πληροφορικής. Εκτιμούν πως κάποια τάση ανάπτυξης θα ξεκινήσει από το 2014. Το θέμα των δημόσιων έργων και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.

Πληροφορική:Φως στο τούνελ υπό... προϋποθέσεις
Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά πληροφορικής παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη μέχρι σήμερα, επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας πως κάποια τάση ανάκαμψης θα ξεκινήσει από το 2014 και μετά. Αρκεί φυσικά, από τη μια πλευρά να διατηρηθεί το κλίμα πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη οι τράπεζες να αρχίσουν να παίζουν το ρόλο τους στο κομμάτι της χρηματοδότησης.

Το σύνολο βέβαια των παραγόντων της αγοράς επισημαίνει το ιδιαίτερα ασταθές και εύθραυστο εξωτερικό περιβάλλον, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από το σενάριο που θέλει η ελληνική οικονομία να αρχίσει ανακάμπτει από τα τέλη του 2013.

Ένας από τους λόγους της συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι το γεγονός πως έχουν ήδη αρχίσει να προκηρύσσονται διαγωνισμοί για έργα του δημοσίου, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να μεγαλώσει σημαντικά έως το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Altec Αθ. Αθανασούλης υποστηρίζει πως για να προχωρήσουν τα έργα θα πρέπει να σταματήσει η δυσπραγία στη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση και οι διοικητικοί μηχανισμοί να δουλέψουν αποτελεσματικότερα.

Άλλοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως για να προχωρήσουν τα έργα θα πρέπει και οι τράπεζες να παίξουν ενεργότερο ρόλο. Ενδεικτική είναι η θέση οικονομικού διευθυντή εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής που απευθυνόμενος σε τραπεζικό στέλεχος ανέφερε: «Δεν ζητάμε λεφτά στον αέρα, αλλά κεφάλαια για να εκτελέσουμε συγκεκριμένα έργα. Και αν δεν μας δώσετε κεφάλαια, τουλάχιστον δώστε μας εγγυήσεις προκειμένου να διεκδικήσουμε και να εκτελέσουμε τα έργα. Έχουμε δεκάδες χρόνια στην αγορά και δεν έχουμε αφήσει ούτε ένα έργο στη μέση. Επιλέξτε τουλάχιστον ποιοι είναι οι αξιόπιστοι παίκτες και δώστε εγγυήσεις για έργα που θα εκτελεστούν και που κατά 95% η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα άλλωστε έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία την επανακεφαλαιοποίησή σας».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καμιά εισηγμένη δεν φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει όπως-όπως και όσο-όσο τα έργα του ΕΣΠΑ. Οι περισσότερες δηλώνουν πως θα επιλέξουν μόνο έργα στα οποία διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα, έχουν τις προϋποθέσεις να γράψουν κέρδη και φυσικά έχουν τις εξασφαλίσεις ότι τελικά θα πληρωθούν!

Για παράδειγμα, τα δημόσια έργα δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα ανάπτυξης για εταιρείες του κλάδου όπως η Unisystems (θυγατρική της Quest Holdings) και η Profile, ενώ στη Space Hellas δηλώνουν πως θα διεκδικήσουν με αξιώσεις κάποια επιλεγμένα έργα, ωστόσο η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι εξασφαλισμένη από το ιδιωτικό της πελατολόγιο. Με προσοχή επίσης δηλώνει πως θα διεκδικήσει τα έργα και η Byte Computers, προκειμένου τελικά να καταφέρει να εισπράξει το αντίτιμο.

Ένας δεύτερος παράγοντας αισιοδοξίας για αρκετές εταιρείες του κλάδου είναι το γεγονός ότι η πολιτική εξωστρέφειας που ξεκίνησαν πριν από κάποια χρόνια έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Στο κομμάτι του λογισμικού πληροφορικής, η Unisystems, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του μητρικού ομίλου Quest Holdings, Θεόδωρο Φέσσα, θα επιδιώξει φέτος να διεθνοποιήσει περαιτέρω τη δραστηριότητά της και περίπου το 15% των εσόδων προβλέπεται πως θα προέρχεται από εκτός Ελλάδος εργασίες. Μεταξύ των κινήσεων που ξεχωρίζουν είναι η ίδρυση θυγατρικής στην Τουρκία (κυρίως λογισμικό για τραπεζικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες), ενώ επίσης διερευνάται και το ενδεχόμενο επέκτασης στη Μέση Ανατολή.

Για φέτος αναμένεται άνοδος οικονομικών επιδόσεων εκτός Ελλάδος, καθώς πάνω από το 35% του κύκλου εργασιών προβλέπεται να προέλθει από το εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος, επισημαίνοντας πως μετά την ίδρυση γραφείων στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι, φέτος ξεκίνησε και η λειτουργία γραφείου στη Σιγκαπούρη. Η Profile προχωρεί σε δυναμικές προωθητικές ενέργειες στις χώρες αυτές, έχει αναπτύξει σχέσεις με τις τοπικές αρχές και επιπλέον έχει αποκτήσει καλό όνομα στηριζόμενη και στην ικανοποίηση των υπαρχόντων πελατών της. «Βλέπουμε η ανταπόκριση των ξένων να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο», κατέληξε ο κ. Στασινόπουλος.

Ο πρόεδρος της Space Hellas Δημήτριος Μανωλόπουλος αναφερόμενος στην πορεία του ανοίγματος του ομίλου στο εξωτερικό δηλώνει πως «φέτος ανοίξαμε θυγατρικές στη Σερβία και στη Μάλτα, πέραν αυτών που διαθέταμε στην Κύπρο και στη Ρουμανία. Ευελπιστούμε σε μικρή συμμετοχή αυτών μέχρι το τέλος του χρόνου. Πιστεύω ότι οι προοπτικές μας στο εξωτερικό είναι θετικές και να τονίσω πως η επέκτασή μας γίνεται χωρίς επικίνδυνα ανοίγματα και πάντοτε σε τομείς όπου διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Όσο για την Byte Computers, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Σπύρος Βυζάντιος ανέφερε πως πέρα από τη θυγατρική της Βουλγαρίας έχουν γίνει κάποιες αρχικού επιπέδου κρούσεις στην εταιρεία προκειμένου να επεκτείνει εκτός Ελλάδος κάποια από τα υπάρχοντα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει με επιτυχία στη χώρα.

Χαρακτηριστική για το κλίμα εξωστρέφειας που επικρατεί στον κλάδο είναι και η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Epsilon Net Γιάννη Μίχου, σύμφωνα με τον οποίο «το σύνολο του κλάδου της πληροφορικής πρέπει να αντιμετωπίσει τη μετεξέλιξή του ως αυθύπαρκτης βιομηχανίας στην Ελλάδα και όχι κυρίως ως υποστηρικτικού τομέα των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων και του δημοσίου. Με αυτήν την παραδοχή, και επενδύοντας στην εξωστρέφεια, ο κλάδος μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία».

Τέλος, ένας τρίτος παράγοντας αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν περιορίσει δραστικά τις λειτουργικές τους δαπάνες, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις από την πολυετή οικονομική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση στην εγχώρια αγορά πληροφορικής εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και όλα δείχνουν πως δεν θα μπορέσει να ανακάμψει ουσιαστικά έως το τέλος του έτους. Οι τράπεζες περιόρισαν τη ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής λόγω των εκκρεμοτήτων που είχαν (πλην ίσως κάποιων λίγων εργασιών για τη λειτουργική συγχώνευση των συστημάτων πληροφορικής τους), οι μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα παρέμειναν «κουμπωμένες» και η ζήτηση μεταφέρθηκε προς προϊόντα και υπηρεσίες που επιστρέφουν γρήγορα τα λεφτά τους και προς τυποποιημένες λύσεις χαμηλότερου κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v