Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3,8% περιορίστηκε η ύφεση το β' τρίμηνο

Έκπληξη από ΕΛΣΤΑΤ στη δεύτερη εκτίμηση για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Περιορίστηκε η ύφεση στο 3,8% έναντι 4,6%. Τουρισμός και εμπορικό ισοζύγιο έκαναν τη διαφορά. Πτώση 6,3% στις καταναλωτικές δαπάνες, 11% στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Στο 3,8% περιορίστηκε η ύφεση το β τρίμηνο

Επιταχύνθηκε η αποκλιμάκωση της ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως δείχνουν τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, εξέλιξη η οποία προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από την επόμενη χρονιά- εάν δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές- η ελληνική οικονομία θα μπει και πάλι σε ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια μείωσης του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 3,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης 4,6%. Τη διαφορά έκαναν στοιχεία που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως, αυτά για την τουριστική κίνηση, που είχαν μεγαλύτερη θετική επίπτωση στο ΑΕΠ.

Ο τουρισμός είναι αυτός που αναμένεται να «σπρώξει», ταχύτερα απ' ότι αναμενόταν- την ελληνική οικονομία στην έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Θα είναι το «βαρόμετρο» για την τελική διαμόρφωση του φετινού ΑΕΠ καθώς αναμένονται τα στοιχεία για το γ’ τρίμηνο, στα οποία θα φανεί πως θα διαμορφωθούν οι εισπράξεις στον κλάδο.

Παράλληλα όμως, θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών- εξαγωγών του Ιουνίου, καθώς και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, ενώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα αναμένεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε εκτίμηση για μικρότερη ύφεση εφέτος (περίπου 4%, αντί για 4,2%).

Συνυπολογιζομένου του α΄ τριμήνου, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,68% το α' εξάμηνο, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για, έστω αργή, αποκλιμάκωση της ύφεσης, όπως επισημαίνεται και από το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εκτιμούν πως στην Ελλάδα θα καταγραφεί εφέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%. Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε (στην τετραμηνιαία έκθεσή του) επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8%- 5%, από μείωση 4,6% της προηγούμενης πρόβλεψης. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά επιπλέον 1,2% το 2014.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8% το β΄ τρίμηνο, οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης και στην περαιτέρω συρρίκνωση των επενδύσεων. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%). Αναλυτικά: 

* Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012.

* Μείωση κατά 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

* Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (Πίνακας 4). Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%.

* Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%.

Η επίδοση του ΑΕΠ τόσο για το β΄ τρίμηνο, όσο και για το α΄εξάμηνο, είναι η 3η καλύτερη από το 2009, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 3,6% το β΄ τρίμηνο και κατά 3,9% το α΄ εξάμηνο. 

Πάντως, σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο εφέτος σε 46,25 δισ. ευρώ, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο β΄ τριμήνου από το 2005.

* Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v