Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε το διπλό τεστ η κυβέρνηση

Υπερψηφίστηκαν στη Βουλή τα κρίσιμα νομοσχέδια για πλειστηριασμούς και φόρο ακινήτων. Έμεινε με 153 βουλευτές η κυβέρνηση μετά τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα. Οι αλλαγές στα πρόστιμα από Στουρνάρα. Οι βελτιώσεις Χατζηδάκη για πλειστηριασμούς.

Πέρασε το διπλό τεστ η κυβέρνηση

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς, μαζί με τις τροπολογίες που το συνοδεύουν, ενώ το μεσημέρι πέρασε και το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων. 

Στο νόμο για τους πλειστηριασμούς στην ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε επί των άρθρων 7, 8 και 9 (το άρθρο 7 αφορά τα πρόστιμα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών) «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι 152 βουλευτές εκ των 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Και στις δυο ψηφοφορίες απών λόγω ασθενείας ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Η κυβέρνηση πάντως έμεινε με 153 βουλευτές καθώς διεγράφη ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος, όπως είχε προαναγγείλει, δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ακίνητα. Ο ίδιος δεν ήταν στην αίθουσα το απόγευμα στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. 

Για να φτάσει στο... αίσιο τέλος ο Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις στο θέμα των προστίμων, αυξάνοντας σε έξι, από δυο, τους μήνες μετά τους οποίους θα εφαρμόζεται το «πέναλτι» του 10%. Αλλαγές έγιναν και από τον Κωστή Χατζηδάκη διευκολύνοντας τους δανειολήπτες.

«Περάσαμε ένα δύσκολο κάβο, έχουμε από τη νέα χρονιά τη διαπραγμάτευση για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Έχουμε ζητήματα να κλείσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Οικονομικών.

Τα πρόστιμα

Ο υπουργός οικονομικών δεν προχώρησε, όπως αναμένονταν, σε απόσυρση του άρθρου που αφορούσε τα πρόστιμα και υπεραμύνθηκε της ρύθμισης λέγοντας ότι πρακτικά μειώνει τις επιβαρύνσεις.

Με απογευματινή του παρέμβαση, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι προκειμένου «να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης», θα ισχύσει ότι προβλέπει ο φορολογικός κώδικας που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, «με κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις».

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:

-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα.

-Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.

-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες, όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.

Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:

«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».

Ηδη από το μεσημέρι, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε υπεραμυνθεί των θέσεών του. Εκανε λόγο για αντιστροφή της πραγματικότητας. Οπως υποστήριξε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται με το υφιστάμενο καθεστώς μπορούν να φτάσουν και το 120% της αρχικής οφειλής, ενώ με το νέο πλαίσιο δεν θα κινηθούν πάνω από το 30%.

Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο γραφείο μου συσσωρεύονται ήδη αιτήματα πολιτών που θέλουν να πάνε από το παλαιό καθεστώς στο καινούργιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Σημείωσε ότι τα πρόστιμα αυτά δεν θα επιβάλλονται σε όποιον έχει μπει σε ρύθμιση της οφειλής.

Τέλος, προσέθεσε ότι το επιτόκιο το οποίο θα καλείται να πληρώσει ο κάθε οφειλέτης για τους μήνες που θα καθυστερεί να πληρώσει την Εφορία (το οποίο είναι πέραν των προστίμων) θα γίνει προσπάθεια να είναι «εξαιρετικά χαμηλό». Θα οριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και όχι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, υπογράμμισε.

Βελτιώσεις από Χατζηδάκη

Σε διορθωτικές κινήσεις προχώρησε και ο Κωστής Χατζηδάκης με τις οποίες διευκολύνει τους δανειολήπτες. Συγκεκριμένα με νομοτεχνικές αλλαγές:

* Δίνεται το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται στη ρύθμιση να πληρώσουν δόσεις που αντιστοιχούν στο 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης, αντί του 30% που ορίζονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.

* Αυξάνεται στους τρεις μήνες το χρονικό περιθώριο για την καταβολή της δόσης

* Αυξάνει το όριο του οικογενειακού εισοδήματος για όσους έχουν τρία η περισσότερα παιδιά και τους ανάπηρους από τις 15.000 στις 20.000 ευρώ και παράλληλα η δόση που θα πληρώνουν θα είναι στο 10%.

Το απόγευμα προχώρησε σε νέες νομοτεχνικές αλλαγές με τις οποίες καλύπτονται και οι έμποροι από το μειωμένο ποσοστό πληρωμής δόσης και δίνεται εκτός από τους άνεργους και σε όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα η δυνατότητα να προστατεύονται και να μην πληρώνουν χρήματα.

Σημείωσε δε ότι γίνεται αποδεκτή τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές για τα συνταξιοδοτικά των απολυμένων Κλωστηρίων Νάουσας και Πρέβεζας.

Ως 107 εκατ. ευρώ το κόστος του ΦΠΑ στην εστίαση

Τα πνεύματα στη διάρκεια της συζήτησης οξύνθηκαν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς αφορά πολύ λίγους και εύπορους δανειολήπτες, ενώ επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης.

Στην παρέμβασή του, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση κατά έναν χρόνο, προσθέτοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η δημοσιονομική αποτίμηση του μέτρου. Οι ελληνικές προβλέψεις κάνουν λόγο για απώλεια εσόδων ετησίως, από 44 έως 107 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία του Αγροτικής ανάπτυξης

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε και για νέες τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο, αρμοδιότητας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (παρατάσεις αναστολής ατομικών διώξεων σε συνεταιριστές) και Άμυνας (σε σχέση με τις ανάγκες προμήθειας καυσίμων). Ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσαυτάρης παρενέβη και έδωσε διευκρινίσεις.

Νωρίτερα, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης όσο και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κατηγόρησαν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι απαξιώνει τη Βουλή και δεν προσέρχεται να υπερασπιστεί ο ίδιος τις τροπολογίες. Παράλληλα, έκαναν λόγο για παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ζήτησαν την απόσυρση τους.

Το «Ναι» στο φόρο ακινήτων και η διαγραφή Πολύδωρα

Νωρίτερα, πέρασε από τη Βουλή κατά πλειοψηφία και ο ενιαίος φόρος ακινήτων, με «απώλεια» για την κυβέρνηση τον Βύρωνα Πολύδωρα που διεγράφη μετά την αρνητική ψήφο του. 

Τα άρθρα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων για τα οποία είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από την αντιπολίτευση, πέρασαν τελικά με 152 «ναι» από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Βύρων Πολύδωρας που διαφωνούσε με τον φόρο ακινήτων ψήφισε τελικά «όχι» στο σύνολο και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με απόφαση του Πρωθυπουργού διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας», αναφέρει σχετικά το γραφείο τύπου της ΝΔ.

Ούτε όμως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασσαπίδης - πρώην «γαλάζιος»- υπερψήφισε τον φόρο για τα ακίνητα. Από την ψηφοφορία απουσίαζε και ο Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος δήλωσε ασθένεια.

Τσίπρας: Γίνεται ριφιφί στην περιουσία

Το νομοσχέδιο θα ανοίξει την κερκόπορτα των πλειστηριασμών, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλ. Τσίπρας.

«Κάποτε η δεξιά απειλούσε τους πολίτες να μη στρέφονται προς την Αριστερά γιατί θα έρθουν οι κομουνιστές να τους πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις. Σήμερα τις παίρνετε εσείς με τη διαφορά ότι έχετε έναν υπουργό Οικονομικών που στα μικρά του χρόνια είχε διαβάσει Λένιν. Μόνο που ο Λένιν μιλούσε για την αναδιανομή από τους μεγάλους στους μικρούς και εκείνος την αξιοποιεί αντίστροφα, από τους μικρούς στους μεγάλους», είπε
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Στουρνάρα, είπε ότι αντί να αποσύρει τα επίμαχα άρθρα, ήρθε και ανακοίνωσε απλά ότι ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να κρατά χαμηλά τον φόρο.

Έκανε λόγο για τόκους που οδηγούν τον κόσμο σε απόγνωση και αυτοκτονία και για τοκογλυφικές ποινές για ληξιπρόθεσμα χρέη. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, είπε, «προτίμησε να δώσει την εικόνα μπάχαλου της κυβέρνησής του, να δείξει ότι ο ίδιος σέρνεται και άλλη νομοθετούν, να κρύβεται λέγοντας ότι δεν ήξερε».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς είναι «ζήτημα εθνικής σημασίας», αφού όπως προειδοποίησε «θα κινδυνεύσουν οι καταθέσεις, θα αλλάξουν χέρια οι τράπεζες», αποστροφή η οποία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Μάκη Βορίδη.

«Νομοθετείτε την άρση προστασίας για χρέη σε τράπεζες και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε, κάνοντας λόγο για ταφόπλακα στην όποια αναπτυξιακή προοπτική. «Ετοιμάζετε ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, τα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φορολογήσει τα κέρδη και τον κατηγορούν, ενώ εκείνοι φορολογούν την παραγωγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v