Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόωρη... Ανάσταση στην ασφαλιστική παραγωγή

Σταθεροποιείται η ασφαλιστική αγορά, με τη συνολική παραγωγή να μειώνεται στο δίμηνο οριακά κατά μόλις 1,7%. Ανάκαμψη για τον κλάδο ζωής, με την παραγωγή στο +3,9%. Πιέσεις στις γενικές ασφαλίσεις, που χάνουν 5,2%.

Πρόωρη... Ανάσταση στην ασφαλιστική παραγωγή

Λίγο πριν από την έλευση της Μεγάλης Εβδομάδας, τα στοιχεία του Φεβρουαρίου έρχονται να ενισχύσουν τις απόψεις όσων εδώ και καιρό (βλέπε δημοσιεύματα του Euro2day.gr με τελευταίο αυτό της 19ης Μαρτίου) μιλούσαν για σαφή τάση σταθεροποίησης της ασφαλιστικής αγοράς.

Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το πρώτο φετινό δίμηνο η συνολική παραγωγή υποχώρησε μόλις κατά 1,7%, με τους κλάδους ζωής να κερδίζουν 3,9% και τις γενικές ασφαλίσεις να χάνουν 5,2%.

Τα πράγματα όμως είναι ακόμη καλύτερα απ' ό,τι φαίνονται με πρώτη ματιά.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος της πτώσης των γενικών κλάδων είναι αποτέλεσμα του -7,5% που παρατηρείται στον κλάδο των οχημάτων. Αυτό όμως οφείλεται κυρίως στις μειώσεις τιμολογίων (λόγω των μειώσεων στις ζημιές ανά αυτοκίνητο) και όχι στην υποχώρηση του όγκου των ασφαλισμένων οχημάτων. Μάλιστα, στο βαθμό που θα αποδώσουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα του υπουργείου για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, τότε είναι πολύ πιθανόν να δούμε σημαντική βελτίωση στο συγκεκριμένο κονδύλι μέχρι το τέλος του έτους.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι οι εξελίξεις στις ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις οι οποίες σημείωσαν άνοδο 27,2% στο πρώτο φετινό δίμηνο, παρά το γεγονός ότι ο Ιανουάριος είχε ξεκινήσει με -1,9%!

Θετικό επίσης για τον κλάδο ζωής είναι η σαφής τάση υποχώρησης των εξαγορών παλαιότερων συμβολαίων, ενώ ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος μήνας από τον Αύγουστο του 2013 όπου καταγράφεται αύξηση στις ασφαλίσεις ζωής σε μηνιαία βάση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προσδοκίες των ασφαλιστικών ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένες για το 2014 και μιλούσαν για νέα υποχώρηση της παραγωγής κατά μονοψήφιο ποσοστό:. Όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όχι μόνο εξαιτίας της ανυπαρξίας φορολογικού κινήτρου στις ασφαλίσεις ζωής, αλλά και λόγω των πολύ πιο αυστηρών διατάξεων που εισήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα, κανένα στέλεχος της αγοράς δεν έχει αναθεωρήσει την αρχική του θέση επί τα βελτίω, ωστόσο όλοι παραδέχονται δύο πράγματα:

Πρώτον, πως η ασφαλιστική κάλυψη σε θέματα υγείας και σύνταξης είναι σήμερα χρησιμότερη, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Άλλωστε ο κλάδος υγείας, μετά το περυσινό του ράλι, εξακολουθεί να τρέχει και φέτος (+19,9% το πρώτο δίμηνο).

Και δεύτερον, πως η πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί κάθε φορά στην οικονομία. Αν λοιπόν τώρα που το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές αρχίσουν να διαμορφώνονται θετικότερες προσδοκίες στην αγορά, τότε...

ΥΓ.1: Να σημειωθούν οι υψηλές κερδοφορίες που κατέγραψαν πέρυσι οι περισσότερες εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου.

ΥΓ.2: Μετά την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, οι ασφαλιστικές θα αποφασίσουν να επενδύσουν αξιοσημείωτο ποσοστό των αποθεματικών τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις);

ΥΓ.3: Μεγάλη πρόκληση παραμένει για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου η προσαρμογή στις απαιτήσεις του Solvency II.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v