Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες αγοράζουν ακίνητα μέσα στην κρίση!

Εταιρίες που πηγαίνουν «κόντρα στο ρεύμα» και επενδύουν στο real estate. Τα κίνητρα, η πολυτέλεια της ρευστότητας και πού εντοπίζουν τις ευκαιρίες. Πώς εμπλέκονται οι βασικοί μέτοχοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ποιες εισηγμένες αγοράζουν ακίνητα μέσα στην κρίση!

Πολλές είναι οι εισηγμένες στο Χ.Α. που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να πουλήσουν ακίνητη περιουσία που διαθέτουν ώστε να τονώσουν τη ρευστότητά τους, σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων και γενικότερης χρηματοπιστωτικής στενότητας.

Για παράδειγμα, μεταξύ των εταιρειών που θα ήθελαν -υπό προϋποθέσεις- να ρευστοποιήσουν, ή έστω να αξιοποιήσουν, ακίνητά τους συγκαταλέγονται ο Ηρακλής, η Τεξαπρέτ, η Βαλκάν Ακινήτων, η Τρόπαια, ο Fourlis, το ΙΑΣΩ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Εριουργία Τρία Άλφα, ο Πετρόπουλος, ο Σπύρου και η Δομική Κρήτης.

Επίσης, εισηγμένες που έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα τελευταία χρόνια ακίνητα είναι η Μαθιός Πυρίμαχα, η Βογιατζόγλου Systems και η Γ.Ε. Δημητρίου (θυγατρική ξενοδοχειακή μονάδα).

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και εισηγμένες που παρά την κρίση τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει ακίνητα.

Η «πολυτέλεια» διάθεσης ρευστότητας για αγορές ακινήτων μέσα στην κρίση οφείλεται κυρίως στις υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγουν οι συγκεκριμένες εταιρείες κάθε χρόνο, γεγονός που τους προσφέρει είτε «αφθονία» μετρητών, είτε εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Και προφανώς, θετικά στις αποφάσεις των διοικήσεων επέδρασε το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων υποχρεώθηκαν σε σημαντική κάμψη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Με δεδομένο ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, οι διοικήσεις εκτιμούν ότι είναι προτιμότερο να αγοράζουν σε εποχές γενικότερης οικονομικής ύφεσης.

Να σημειωθεί επίσης πως σε ορισμένες περιπτώσεις πωλητές των ακινήτων ήταν μέλη των οικογενειών των βασικών μετόχων (απαιτήθηκαν εκθέσεις αποτίμησης τρίτων και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων).

Η Lamda Development για παράδειγμα, αποκτώντας το προς ιδιωτικοποίηση Διεθνές Κέντρο Τύπου, απέκτησε (μεταξύ άλλων) και τις εγκαταστάσεις που στεγάζουν το εμπορικό της κέντρο Golden Hall εξοικονομώντας έτσι (μεταξύ άλλων) το ενοίκιο που κατέβαλε στο παρελθόν.

Η Space Hellas αγόρασε ακίνητο επί της οδού Μεσογείων, που εξυπηρετούσε (και εξυπηρετεί) λειτουργικές της ανάγκες και μέχρι τότε ενοικίαζε.

Σε αγορές ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει και η Autohellas, με στόχο είτε μελλοντική χρήση τους, είτε ακόμη και επενδύσεις (μέσω θυγατρικής).

Αγοραστής ακινήτων είναι και η JUMBO, στόχος της οποίας είναι η απόκτηση ορισμένων ιδιόκτητων χώρων για τη δημιουργία καταστημάτων. Τελευταία περίπτωση εξαγοράς είναι αυτή του ακινήτου της Βογιατζόγλου Systems.

Η MLS σύντομα θα ολοκληρώσει τις νέες εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, στόχος των οποίων δεν είναι μόνο η αποφυγή καταβολής ενοικίου, αλλά και η αποδοτικότερη λειτουργία της ίδιας της εταιρείας.

Η εταιρεία εκτυπώσεων Χαϊδεμένος απέκτησε οικόπεδο στην Κερατέα (συνορεύει με άλλο ακίνητό της) προκειμένου σε μελλοντική φάση να μεταφέρει εκεί τις εγκαταστάσεις της και να αξιοποιήσει έτσι το μεγαλύτερης αξίας ακίνητό της στον Άλιμο (εκεί στεγάζονται οι σημερινές της εγκαταστάσεις).

Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Paperpack της 9ης Απριλίου 2014 αποφάσισε την αγορά διαμερίσματος 70 τ.μ. στην Αθήνα από μέλος της οικογένειας του βασικού μετόχου, έναντι 120 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v