Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ μάρκετ: Ερχονται χτυπήματα «κάτω από τη μέση»

Σκληραίνει ο πόλεμος τιμών μεταξύ των σούπερ μάρκετ και ενδέχεται να οδηγήσει σε λουκέτα ακόμη και ισχυρών παικτών, λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου. Προειδοποιήσεις για αθέμιτες πρακτικές, παράλληλες εισαγωγές και ψευδείς διαφημίσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σούπερ μάρκετ: Ερχονται χτυπήματα «κάτω από τη μέση»

Ο πόλεμος τιμών μόλις ξεκίνησε. Η απόφαση της Lidl να χτυπήσει την τιμή του αρνιού, σε συνδυασμό με τις έντονες προωθητικές ενέργειες, αναδεικνύεται θρυαλλίδα ραγδαίων εξελίξεων στο εγχώριο λιανεμπόριο.

Αυτό υποστήριξαν χθες παράγοντες του λιανεμπορίου, αλλά και της βιομηχανίας, οι οποίοι βλέπουν ότι ο πόλεμος τιμών που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε λουκέτα ακόμη και ισχυρών παικτών οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν το βάρος.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Κώστα Μαχαίρα, εκτελεστικού αντιπροέδρου της Delhaize (μητρικού ομίλου της ΑΒ Βασιλόπουλος), ο οποίος ανέφερε ότι τώρα ξεκινά η κρίση. Και όχι μόνο αυτό. Ο επικεφαλής του ομίλου Delhaize για τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ινδονησίας, από το βήμα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα «Συν-θέτοντας το αύριο», εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα ο πόλεμος τιμών θα ενταθεί και θα οδηγήσει, μαζί με την είσοδο νέων ξένων παικτών, σε «λουκέτα» αλυσίδων.

Για να συμπληρώσει: «Βλέπω να έρχεται ο αθέμιτος πόλεμος των τιμών με παράλληλες εισαγωγές, με ψευδείς διαφημίσεις, με πωλήσεις χωρίς ΦΠΑ». Επίσης θεωρεί ότι το 2016 πολλές εταιρείες, ακόμη και υγιείς σήμερα, δεν θα αντέξουν και συμπληρώνει πως «τον ανταγωνιστή σου πρέπει να τον γονατίσεις, όχι να τον πεθάνεις».

Ο πόλεμος τιμών, όπως υποστήριξαν και οι άλλοι ομιλητές στη συγκεκριμένη ημερίδα, έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των προϊόντων. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της αλυσίδας Σκλαβενίτη Απόστολος Αποστολάκος «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» και συμπλήρωσε πως «ο καταναλωτής είναι διψασμένος για καλύτερες τιμές, κάτι που ενέχει πολλούς κινδύνους».

Στο θέμα των τιμών αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος διερωτήθηκε αν ο στόχος της πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου είναι μόνο οι τιμές ή αν θα πρέπει σε αυτήν την εξίσωση να μπει και ο παράγοντας της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της δημιουργίας αξίας, εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος από το βήμα της ημερίδας κάλεσε τους εκπροσώπους προμηθευτών και λιανεμπόρων να αποφασίσουν εάν για τα ζητήματα των σχέσεων μεταξύ τους και κυρίως για το θέμα των πληρωμών επιθυμούν την παρέμβαση του κράτους ή την αυτορρύθμιση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι παρεμβάσεις καλό θα είναι να προκύψουν από την αγορά και όχι μέσω παρεμβατικών προτάσεων». Ανέφερε δε ότι λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές, το κόστος της ρευστότητας έχει μεταφερθεί από το λιανεμπόριο στη βιομηχανία, ενώ έκανε λόγο και για ανεξέλεγκτες εισαγωγές προϊόντων από τα βόρεια σύνορα, που δημιουργούν συνθήκες ντάμπινγκ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Μetro ΑΕΒΕ Αρ. Παντελιάδης ανέφερε ότι πραγματοποιούνται ψεύτικες εξαγωγές προς τη Βουλγαρία και τα προϊόντα παραμένουν στην Ελλάδα.

Σχετικά με το θέμα των πληρωμών των προμηθευτών από τους λιανεμπόρους σημείωσε πως «εάν οι προμηθευτές μας προσφέρουν τα προϊόντα τους σε δελεαστική τιμή, τότε πληρώνουμε σε 30 ημέρες». Για να συμπληρώσει πως «ο προμηθευτής πρέπει να απαιτεί την τήρηση της συμφωνίας που έχει κάνει», αναφέροντας ότι κάποιες αλυσίδες που πληρώνουν στην ώρα τους χρηματοδοτούν αυτές που καθυστερούν τις πληρωμές.

Πάντως το πρόβλημα με τους χρόνους πληρωμής των προμηθευτών από τους λιανεμπόρους παραμένει. Προμηθευτής λευκών ειδών διερωτήθηκε αν θέλουμε να έχουν εγχώρια παραγωγή όταν υπάρχουν λιανέμποροι που πληρώνουν μετά από 150 ημέρες, ενώ οι αλυσίδες στο εξωτερικό τους πληρώνουν εντός 30 ημερών. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εταιρεία του απασχολεί 40 άτομα προσωπικό και ξεκίνησε την παραγωγή πριν από δύο χρόνια, ενώ ο δανεισμός της είναι στο 3% του τζίρου. Παρ' όλα αυτά, αδυνατεί να μπει στις αλυσίδες αν δεν δώσει καλή τιμή, διότι η απάντηση από την πλευρά του λιανεμπορίου είναι ότι μπορεί να κάνει εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v