Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά για υδρογονάνθρακες

Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική προτεραιότητα και εθνική στρατηγική, τόνισε σχετικά ο Γ. Μανιάτης.

ΥΠΕΚΑ: Χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά για υδρογονάνθρακες

Στην χρηματοδότηση του υπό ίδρυση Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο "Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων" (Hydrocarbon Exploration and Exploitation), καθώς και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη "Μηχανική Πετρελαίου" (Petroleum Engineering) σύμφωνα με το ΦΕΚ 2808/5-11-2013 τ. Β', προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την ελληνοποίηση του σημαντικού αυτού τομέα που αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε: "Η προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας – πέραν των θετικών επιπτώσεων στην Εθνική Οικονομία – ενισχύει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, την τεχνογνωσία της, τη διεθνή διπλωματία της. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση. Χρειάζονται πάνω απ' όλα έμπειροι επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.

Η μεγιστοποίηση της συμμετοχής Ελλήνων επιστημόνων και τεχνικών καθώς και ελληνικών εταιρειών αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντική προτεραιότητα και εθνική στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την χρηματοδότηση δύο εξειδικευμένων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων, τα οποία πιστεύω ότι και μεγάλη ανταπόκριση θα βρουν και προοπτικές θα ανοίξουν για τους νέους επιστήμονες του τόπου μας και θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φέρνοντας ανάπτυξη, και δίνοντας στην Ελλάδα τα απαραίτητα εφόδια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση".

Σημειώνεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν πρόκληση, αλλά και υποχρέωση για τη χώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως επισπεύδον, κατέθεσε πρόταση συνοδευόμενη από σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, με συμμετοχή των Τμημάτων :

• Γεωλογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ,
• της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
• Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
• Οικονομικών Επιστημών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
καθώς και οποιουδήποτε άλλου Τμήματος αποφασίσει να συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια.

Στο πρόγραμμα, που μετά από πρόταση του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, θα χρηματοδοτηθεί με 30.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα, στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας, περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αξιολόγησης επιπτώσεων και διαχείρισης ρίσκου.

Χρηματοδότηση 15.000 ευρώ θα λάβει το έτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Μηχανική Πετρελαίου, που οργανώνεται και θα λειτουργήσει άμεσα στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Γεωλογία Πετρελαίου, η Μηχανική Γεωτρήσεων, η Σεισμική Απεικόνιση και Διαγραφίες Γεωτρήσεων, καθώς και τα Οικονομικά και η Νομοθεσία Παραγωγής Πετρελαίου.

Στόχος είναι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας να αναλάβουν να εκπαιδεύσουν μια γενιά νέων επιστημόνων, εξειδικευμένων όχι μόνο στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, αλλά και στα πολύπλοκα θέματα του περιβάλλοντος, των δημοσίων συμβάσεων και των νομικών και οικονομικών τους προεκτάσεων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v