Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τρεις δόσεις το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Έπεσαν οι υπογραφές με τη γερμανική KfW για το πρώτο υποταμείο που αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποσό 200 εκατ. ευρώ το κεφάλαιο. Την Τρίτη υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΤΕπ. Ποιοι άλλοι ενδιαφέρονται για συμμετοχή.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σε τρεις δόσεις το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Μετά από δύο χρόνια προεργασίας μπαίνει το νερό στο αυλάκι σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά σε τρεις δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, υπεγράφη η τελική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου με τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW για τη δημιουργία του πρώτου υποταμείου που θα δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων (ΜμΕ) με κεφάλαια κίνησης και στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Βασική προϋπόθεση η βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων οι οποίες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους του δανείου και στη λήξη του το κεφάλαιο. Εκτός από τις υφιστάμενες ΜμΕ χρηματοδότηση θα παρέχεται και σε start ups επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν βιώσιμο business plan.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της υπογραφής της τελικής σύμβασης με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της γερμανικής KfW Dr Lutz-Christian Funke.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η δημιουργία του ταμείου στέλνει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και είναι ένα διαβατήριο και ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, ώστε και άλλοι επενδυτές να συμμετέχουν στο Ταμείο. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, την ερχόμενη Τρίτη θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι χάρη στη σημερινή συμφωνία με την KfW το πρώτο από τα συνολικά τρία υποταμεία πρόκειται να συσταθεί νομικά εντός των επόμενων 20 ημερών. Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο, για το πρώτο υποταμείο θα διαμορφωθεί συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα είναι η συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα 100 εκατ. της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Εκτός από το πρώτο υποταμείο, το οποίο θα είναι ταμείο χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το δεύτερο θα αφορά τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις και το τρίτο θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα αποτελεί την ομπρέλα και των τριών.

Εκτός από τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, και την ΕΤΕπ, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε αυτό έχει εκδηλώσει, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η Γαλλική Επενδυτική Τράπεζα, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της KfW κ. Funke ευχαρίστησε τους υπουργούς Κ. Χατζηδάκη και Γ. Στουρνάρα για την υπομονή τους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr σημείωσε: «Η εικόνα της Ελλάδας έχει σταθεροποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να προσφέρουμε είναι επενδυτικό κλίμα για να έρθει και η ανάπτυξη».

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, σημειώνοντας ότι εκεί η αγορά ανέκαμψε, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα ότι το Επενδυτικό Ταμείο μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα του έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μετά από 4 δύσκολα χρόνια η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης. Αναφερόμενος στη συμφωνία με την KfW σημείωσε ότι συμβάλλει στη ρευστότητα, ενώ αποτελεί και ένδειξη εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση και καταλύτη για την προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v