Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Το ραντεβού Σαμαρά – Dimon και η έξοδος στις αγορές

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ο πρωθυπουργός με οικοδέσποινα την JP Morgan συνάντησε μεγάλους επενδυτές, άνοιξε ο δρόμος για την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά τη διάσωση. Τι έγινε στο κρίσιμο ραντεβού.

BBG: Το ραντεβού Σαμαρά – Dimon και η έξοδος στις αγορές

Με την Ελλάδα να έχει αποκλειστεί από τις αγορές για τέσσερα χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει κανένα ρίσκο αναφορικά με την έκδοση του πρώτου ομολόγου, γράφει το Bloomberg. Άρχισε μήνες πριν να μαζεύει επενδυτές για την έκδοση η οποία αποδείχθηκε ακαταμάχητη για ομίλους όπως η BlackRock Inc. και η Invesco Ltd.

Σύμφωνα με το Bloomberg κλειδί αποδείχθηκε ένα ραντεβού με επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan Chase & Co. στο Μανχάταν, το οποίο οργάνωσε ο CEO του ομίλου Jamie Dimon. Την πληροφορία δίνουν δύο πηγές του πρακτορείου που ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν τα ονόματά τους.

Η στρατηγική αυτή οδήγησε στην επιτυχή έκδοση και στην υπερκάλυψη κατά επτά φορές, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Η επένδυση δεν είναι χωρίς ρίσκο σημειώνει ο Mark Nash, μάνατζερ στην Invesco η οποία διαχειρίζεται επενδύσεις 787 δισ. δολαρίων εκ των οποίων τα 177 δισ. είναι τοποθετημένα σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. «Στηρίζεται στο ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Τα θεμελιώδη για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βελτιώνονται πολύ».

Μεταξύ των αγοραστών, εκτός της Invesco, ήταν η Greylock Capital Management LLC και η Legal & General Investment Management. Συμμετείχε επίσης η BlackRock (διαχειρίζεται 4 τρισ. δολάρια).

Τα ελληνικά ομόλογα απέδωσαν πάνω από 400% από τον Ιούνιο του 2012 και έπειτα. Το επιτόκιο στο 10ετές έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010 και σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα προτίμησε η διάθεση να γίνει μέσω τραπεζών, όπως η JPMorgan, και όχι με δημοπρασία ώστε να εξασφαλίσει υψηλή ζήτηση. Η χρονική στιγμή επιλέχθηκε για να εκμεταλλευτεί η χώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα του Νότου, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της μεγάλης ζήτησης. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο η ευρωπαϊκή ανάκαμψη, όσο και η πρόβλεψη ότι ο Μάριο Ντράγκι θα κινηθεί για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η ζήτηση για το ελληνικό ομόλογο προήλθε κυρίως από «real money» επενδυτές, από αυτούς δηλαδή που χρησιμοποιούν υφιστάμενα κεφάλαια για την επένδυση και όχι δανεικά.

Στη δευτερογενή αγορά το 5ετές ξεκίνησε με πιέσεις με αποτέλεσμα η απόδοση να αυξηθεί στο 5,16% στις 14 Απριλίου, πριν υποχωρήσει στη συνέχεια στο 4,81%, όπου βρέθηκε χθες Τετάρτη. Κάποιοι, όπως η Acatis IfK Value, πούλησαν ένα μικρό κομμάτι της θέσης τους την πρώτη μέρα βγάζοντας ένα αρχικό κέρδος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, υπήρχαν επενδυτές που δεν έβλεπαν θετικά τους ελληνικούς τίτλους. Αιτία ήταν το υψηλό χρέος κι η μεγάλη ύφεση που προηγήθηκε και στέρησε από την οικονομία το 1/4 της δύναμής της σε όρους ΑΕΠ.

Αυτές τις ανησυχίες αντιμετώπισε ο Α. Σαμαράς στο ραντεβού που είχε με τους επενδυτές τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε ήδη συναντηθεί με τον Dimon και τον Αύγουστο όταν βρέθηκε στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές.

Ο Dimon, του οποίου ο παππούς πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ είχε εργαστεί ως τραπεζίτης στην Αθήνα, ξεκίνησε τη συνάντηση με τους επενδυτές τον Σεπτέμβριο μιλώντας με καλά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τις προσπάθειές του να αλλάξει την πορεία της χώρας. Μετά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις θέσεις του στους επενδυτές εξηγώντας γιατί πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Είναι για το συμφέρον όλων να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει, και εμείς στην JPMorgan με χαρά θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί», έγραψε σε e-mail ο 58χρονος Dimon προ δύο ημερών.

O CEO της Greylock, Hans Humes, δηλώνει ότι πήρε μέρος στην πώληση του ομολόγου στοιχηματίζοντας ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα συνεχιστεί. Το hedge fund του είναι μεταξύ αυτών που έβγαλαν χρήματα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα από το 2012 ποντάροντας στο ότι η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει τη διάλυση της ευρωζώνης.

«Πειστήκαμε για τις μεταρρυθμίσεις και το γεγονός ότι η χώρα άλλαξε πορεία», ανέφερε. «Δεδομένου ότι είμαστε κοντά σε αυτήν την ιστορία και πολύ υποστηρικτικοί για αυτό που κάνει η Ελλάδα, φυσικά θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη παραγγελία». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα δώσει το "παρών" σε επόμενες εκδόσεις, ενώ θα εξετάσει και τις εκδόσεις εταιρικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v