Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμβαση έργου μέσω Jessica στην Περιφέρεια Αττικής

Το έργο αυτό αφορά τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 14 σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής, με ΣΔΙΤ. Η Εθνική Τράπεζα διαχειρίζεται € 83 εκατ. κεφαλαίων του Jessica.

Σύμβαση έργου μέσω Jessica στην Περιφέρεια Αττικής

Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του JESSICA αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής.

Το έργο αυτό αφορά τη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 14 σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής, με ΣΔΙΤ.

Οι σχολικές Μονάδες ευρίσκονται σε 7 Δήμους της Αττικής (Αθηναίων, Ιλίου, Κρωπίας, Παλλήνης-Γέρακα, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου και Πεντέλης), με συνολικό πληθυσμό 1,1 εκατ. κατοίκους.

Στο έργο περιλαμβάνονται σχολεία όλων των βαθμίδων, μονάδες Τ.Ε.Ε. και ένα ειδικό σχολείο (Γυμνάσιο – Λύκειο Εικαστικών Τεχνών), όπου θα στεγαστούν 3.500 μαθητές. Κατά τη διετή περίοδο κατασκευής (2014-2016) θα δημιουργηθούν 318 θέσεις εργασίας, ενώ κατά την 25ετή διάρκεια της σύμβασης λειτουργίας θα υπάρχουν 80 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Η Εθνική Τράπεζα διαχειρίζεται € 83 εκατ. κεφαλαίων του JESSICA (Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές) για χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης, υπό την ιδιότητά της ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και για τις 8 περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Κρήτης) που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα συγχρηματοδοτεί τα έργα με τουλάχιστον € 36 εκατ. από δικά της ή και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια. Τα έργα που αξιολογούνται αφορούν, ενδεικτικά, αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών ή και αστικών ακινήτων σε νέες χρήσεις, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, βασικές αστικές υποδομές (π.χ. εκπαίδευσης, πολιτισμού, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης), μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ.

Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και υλοποιείται στην Ελλάδα με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013. Αποσκοπεί στην στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το JESSICA αποτελεί μία νέα προσέγγιση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης καθόσον αφορά επιστρεπτέα χρηματοδότηση (δάνειο), με προνομιακούς όρους επιτοκίου και διάρκειας αποπληρωμής, αντί επιχορήγησης, αναφέρει η Εθνική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v