Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εύσημα από τον επίτροπο Χαν για την απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της χώρας οι οποίες την κατατάσσουν στην πρώτη θέση ΕΕ στην απορροφητικότητα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Συνοχής.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εύσημα από τον επίτροπο Χαν για την απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Εύσημα για την πορεία υλοποίησης – απορρόφησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ αλλά και θετική κριτική για το σχέδιο που έχει υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία αναμένει το πράσινο φως, για το νέο ΕΣΠΑ, απέδωσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn στην ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της χώρας οι οποίες την κατατάσσουν στην πρώτη θέση ΕΕ στην απορροφητικότητα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Συνοχής ενώ ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχε, διαπίστωσε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες διοχετεύονται στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής ώστε το συντομότερο δυνατόν τα νέα περιφερειακά προγράμματα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης να λάβουν χρηματοδότηση. Ανέφερε δε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν και τη νέα περίοδο ενώ σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να δοθεί έμφαση σε νέους τομείς όπως ο ποιοτικός τουρισμός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις προτάσεις της οι οποίες αφορούν σε ένα ποιοτικά διαφορετικό ΕΣΠΑ που θα δίνει έμφαση, όχι στις υποδομές, αλλά σε προγράμματα εξωστρέφειας, καινοτομίας, εκπαίδευσης και απασχόλησης. Αναφέροντας χαρακτηριστικά "θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση."

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2014-2020 θα διαχειριστεί 18 επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Εξ αυτών 13 περιφερειακά προγράμματα θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) , δύο εθνικά προγράμματα θα λάβουν χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ, ένα εθνικό πρόγραμμα θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΚΤ και ένα εθνικό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το ταμείο συνοχής.

Για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθεί για την Ελλάδα περίπου το ποσό των 15,52 δισ. ευρώ σε συνολική χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής:

- 7,03 δισ. ευρώ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα)
- 2,31 δισ. ευρώ για τις περιφέρειες μετάβασης (Δυτική Μακεδονία, Ηπειρωτική Ελλάδα, Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο)
- 2,53 δισ. ευρώ για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Αττική, Νησιά Νοτίου Αιγαίου)
- 3,25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ταμείου συνοχής
- 231,7 εκατ. ευρώ για την Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία
- 171,5 εκατ. ευρώ για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων

Εξ αυτών το ΕΚΤ στην Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 3,33 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v