Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «βαρύ» πρόγραμμα Κετσιάνγκ και οι δουλειές στην Ελλάδα

Χαρακτηριστικό των μεγάλων βλέψεων που έχουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού της χώρας. Τα ραντεβού με Σαμαρά - Βενιζέλο και οι επισκέψεις με «νόημα» σε Ικόνιο και Κρήτη. Στο τραπέζι και ναυτιλιακά θέματα.

Το «βαρύ» πρόγραμμα Κετσιάνγκ και οι δουλειές στην Ελλάδα

Πυκνότατο πρόγραμμα επισκέψεων και ομιλιών περιλαμβάνει το τριήμερο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ που έρχεται αύριο στην Αθήνα. Η τριήμερη παραμονή ξεκινά αύριο το μεσημέρι με την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την Παρασκευή ο Λι Κετσιάνγκ και ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθούν στο Ικόνιο προκειμένου να εγκαινιάσουν μια νέα επιχειρηματική συνεργασία: η Cosco και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκινούν τη μεταφορά προϊόντων του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei προς την Τσεχία.

Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Την ίδια ημέρα ο κ. Λι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής αναχωρεί για την Κρήτη. Το Σάββατο θα επισκεφθεί, μαζί με τον κ. Σαμαρά, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ο Λι Κετσιάνγκ θα αναχωρήσει το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, με άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή, υποστηρίζει πως εκτός από το λιμάνι του Πειραιά, που θέλει να μετατραπεί «στο καλύτερο του είδους του στη Μεσόγειο», η Κίνα προσβλέπει σε νέες επενδυτικές συνεργασίες. Αναφέρει, μάλιστα, και συγκεκριμένους τομείς όπως τα αεροδρόμια (το Σάββατο θα επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου μαζί με την ανάπτυξη εμπορικής - πολιτιστικής ζώνης), σιδηροδρόμους (προωθείται η συμμετοχή κινεζικών ομίλων στην αναβάθμιση - διαχείριση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου), τα οδικά δίκτυα και άλλες υποδομές.

Σημειώνεται πως οι Κινέζοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της συνεργασίας με τους Έλληνες εφοπλιστές στη ναυπήγηση πλοίων και σημαντικότατο τμήμα των νέων συμφωνιών θα αφορά τον συγκεκριμένο τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v