Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναγγελίες προσλήψεων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες

Νέες απλούστερες ελεγκτικές διαδικασίες με παράλληλη αύξηση των διοικητικών προστίμων προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία καταργείται το ειδικό βιβλίο καταχώρισης νεοπροσλαμβανομένων.

Αναγγελίες προσλήψεων: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες

Σε σημαντική διοικητική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις προχώρησε το υπουργείο Εργασίας καταργώντας την υποχρέωση του εργοδότη να τηρεί Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού. Παράλληλα βέβαια, προέβλεψε την επιτόπια επιβολή προστίμων από του ελεγκτές του ΣΕΠΕ και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) εάν διαπιστωθεί πως οι εργοδότες δεν έχουν συμπληρώσει το νέο απαιτούμενο έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).

Με επείγουσα εγκύκλιό του το ΙΚΑ δίνει αναλυτικές οδηγίες προς τους εργοδότες αλλά και τους ελεγκτές ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται.

Αναλυτικά:

Καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν σε χειρόγραφη μορφή το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού.

Οι εργοδότες υποχρεούνται πλέον (από 1η Ιουνίου 2014) να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο πληροφορικό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας τα εξής έντυπα:
α) Ε3. Αναγγελία Πρόσληψης.
β) Ε4. Πίνακας Προσωπικού.
γ) Ε5. Αναγγελία οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.
δ) Ε6. Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
ε) Ε7. Βεβαίωση - Δήλωση εργοδότη για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.
στ) Ε8. Αναγγελία υπερωριακής απασχόλησης.
ζ) Ε9. Σύμβαση Εργασίας Μερικής Απασχόλησης και Εκ Περιτροπής Εργασίας.
η) Ε10. Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τα έντυπα Ε3 και Ε4 υποβάλλονται ηλεκτρονικά το αργότερο την ίδια ημέρα της πρόσληψης και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Μία φορά το χρόνο, από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου, ο εργοδότης υποχρεούται να καταθέτει στο ΣΕΠΕ το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού). Παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλλει συμπληρωματικό έντυπο Ε4 για κάθε νέα πρόσληψη, ταυτόχρονα με την υποβολή του εντύπου Ε3 (Αναγγελία Πρόσληψης).

Πέραν των υποχρεώσεων αυτών, οι εργοδότες πρέπει να αναρτούν σε εμφανές σημείο στους χώρους λειτουργίας των επιχειρήσεων το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).
Ειδικά οι νέοι εργοδότες οι οποίοι προβαίνουν σε πρόσληψη προσωπικού για πρώτη φορά, καθώς και όσοι εργοδότες δημιουργούν παραρτήματα με νέες προσλήψεις εργαζομένων, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα Ε3 και Ε4, εντός 3 εργάσιμων ημερών από την απογραφή τους ως εργοδότες στο Ενιαίο Μητρώο Εργοδοτών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω του αρμοδίου υποκαταστήματος.
Σε περίπτωση παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή, αλλά ακολουθείται η διαδικασία της κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή και του ΟΑΕΔ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας τους.

Προσοχή: Τα Ειδικά Βιβλία Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού που τηρούνταν ως 31/5/2014 πρέπει να φυλάσσονται από τον εργοδότη κατά τα προβλεπόμενα, στους χώρους απασχόλησης, για 10 έτη από τη νόμιμη θεώρησή τους και να επιδεικνύονται κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Επιτόπια τα πρόστιμα

Από 1η/6/2014 και μετά, τροποποιούνται και οι αρμοδιότητες των ελεγκτών της ΕΥΠΕΑ και του ΣΕΠΕ. Έτσι, έχουν πλέον το δικαίωμα διενέργειας επιτόπιων ελέγχων σε επιχειρήσεις για τη διαπίστωση της υποβολής και τήρησης, ορθής ή μη, των εντύπων Ε3 (Αναγγελία Πρόσληψης) και Ε4 (Πίνακα Προσωπικού).

Επίσης, ανατίθεται ο έλεγχος της ορθής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Οι ελεγκτές της ΕΥΠΕΑ και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώνουν τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη, επιβάλλουν άμεσα πλέον το πρόστιμο χωρίς προηγούμενη πρόσκληση του εργοδότη για παροχή εξηγήσεων.

Επιπλέον ελέγχουν την τήρηση από αυτόν του Πίνακα Προσωπικού και επιβάλλουν αμελλητί αυτοτελές πρόστιμο, στην περίπτωση μη τήρησης του πίνακα.

Σημειώνεται ότι ισχύων Πίνακας Προσωπικού θεωρείται ο πίνακας που κατά τα προαναφερθέντα έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και αφορά τη χρονική περίοδο αναφοράς του ελέγχου.
Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι παραβάσεις και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα καθορίζονται ως ακολούθως:

Α) Παράβαση: Μη αναγραφή εργαζομένου στο έντυπο Ε4 (Πίνακα Προσωπικού)

Επιβαλλόμενο πρόστιμο: Ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 18 μήνες εργασίας για αδήλωτο υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί 403 ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλιακή διάκριση που θεσπίζει ο Νόμος 4093/2012 (νέος έως 25 ετών, ή άνω των 25 ετών).

Άλλες Κυρώσεις: Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης για την παραπάνω παράβαση, επιβάλλεται πέραν των ανωτέρω χρημάτων προστίμων και το διοικητικό μέτρο της προσωρινής ή οριστικής διακοπής της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση. Σημειώνεται πως η αλλαγή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης δεν επηρεάζει την υποτροπή.

Β) Παράβαση: Μη τήρηση του Πίνακα Προσωπικού (Ε4) από τον υπόχρεο εργοδότη

Επιβαλλόμενο Πρόστιμο: Πέραν του ανωτέρω προστίμου που επιβάλλεται για τη μη αναγραφή εργαζόμενου στον Πίνακα Προσωπικού, καθιερώθηκε ειδική αυτοτελής κύρωση που επιβάλλεται από τους ελεγκτές και ανέρχεται σε 500 ευρώ. Επιβάλλεται σωρευτικά και ανεξάρτητα από την επιβολή του προστίμου που αφορά τη μη αναγραφή εργαζομένου στο Πίνακα Προσωπικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v