Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη για τέσσερις κλάδους

Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ - ΤΕΑ. Όλα όσα προβλέπει εγκύκλιος του ενιαίου επικουρικού των μισθωτών. Αναλυτικά παραδείγματα με τις επιμέρους περιπτώσεις.

Πώς θα υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη για τέσσερις κλάδους

Τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται στο εξής η επικουρική σύνταξη σε όσους δικαιούχους εμπίπτουν στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ανάμεσα στο ΕΤΕΑ και στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που μετατράπηκαν από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καθορίζουν οδηγίες που περιλαμβάνονται σε εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με τις οδηγίες, αρχικά προκύπτει ότι κάθε χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους φορείς που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ θεωρείται χρόνος ασφάλισης ΕΤΕΑ.

Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ, το ταμείο, προκειμένου να εξετάσει αίτημα συνταξιοδότησης, με χρόνο ασφάλισης και σε ΝΠΙΔ-ΤΕΑ, και να απονείμει σύνταξη, βάσει των οδηγιών του σχετικού εγγράφου:

α) Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης σ' ένα μόνο εκ των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑ φορέα, εφαρμόζει τις καταστατικές διατάξεις του φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ.

β) Εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης σε περισσότερους εκ των ενταχθέντων στο ΕΤΕΑ φορείς, εφαρμόζει αναλόγως τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

Εκκρεμή αιτήματα συνταξιοδότησης

Για την αντιμετώπιση των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που εντάσσονται σ' αυτήν την κατηγορία και λαμβανομένου υπόψη ότι οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί δεν μπορούν να ισχύουν μεταξύ των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ-ΤΕΑ, διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις.

1. Αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και 28.2.2013, προγενέστερα δηλαδή της μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ-ΤΕΑ.

Απαντώνται δύο υποπεριπτώσεις.

1.1 Αιτήματα για τα οποία είχε εκδοθεί η τελική απόφαση συνταξιοδότησης μέχρι 7.1.2014, ημερομηνία δημοσίευσης και έναρξης ισχύος του ν.4225/2014.
Στις περιπτώσεις αυτές, οι εκδοθείσες αποφάσεις συνταξιοδότησης (νοούνται οι τελικές αποφάσεις που εκδίδονται από τον απονέμοντα φορέα και περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή - ποσό των συμμετεχόντων φορέων), σύμφωνα με τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης, παραμένουν ισχυρές, καθώς και οι σχετικές οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν εξ αυτών μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ-ΤΕΑ από την εφαρμογή των αλληλόχρεων λογαριασμών.

1.2 Αιτήματα για τα οποία δεν είχε εκδοθεί η τελική απόφαση συνταξιοδότησης μέχρι 7.1.2014, ημερομηνία δημοσίευσης και έναρξης ισχύος του ν.4225/2014.

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.4225/2014: α) Διατηρούνται όλες οι κείμενες διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται ο καθορισμός του αρμόδιου φορέα που κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης. β) Συνυπολογίζεται ο χρόνος ασφάλισης που διανύθηκε στα ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ-ΤΕΑ για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την απονομή και τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης. γ) Απονέμεται επικουρική σύνταξη χωριστά από κάθε φορέα (ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ-ΤΕΑ), χωρίς να τηρούνται όμως οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί.

Ουσιαστικά, καταργείται η έννοια του συμμετέχοντος φορέα. Και οι δύο φορείς πλέον απονέμουν αυτοτελώς σύνταξη. Ο "κρίνων" το οργανικό ποσό και ο "συμμετέχων" το ποσό συμμετοχής, όπως αυτά προκύπτουν σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του κάθε φορέα και τις ισχύουσες διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.
Εκδίδονται δύο συνταξιοδοτικές αποφάσεις και απονέμονται δύο συντάξεις, μία από το ΕΤΕΑ και μία από το ΝΠΙΔ-ΕΤΕΑ.

Καθώς οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης είναι πολλές και μπερδεμένες, το ΕΤΕΑ παραθέτει μια σειρά παραδείγματα.

Παράδειγμα 1

Εκκρεμές αίτημα σύνταξης γήρατος την 7η.1.2014, που υποβλήθηκε στο ΕΤΕΑ (τελευταίος φορέας) από ασφαλισμένο με χρόνο ασφάλισης σ' ένα μόνο ενταχθέντα στο ΕΤΕΑ φορέα (τ. ΕΤΕΑΜ), την 31η.12.2012, ημερομηνία μεταγενέστερη της ένταξής του στο ΕΤΕΑ και χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (τ. ΤΕΑΥΦΕ).
Ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης (άρθρο 11, ν.1405/1983).

Το ΕΤΕΑ, ως ο τελευταίος και αρμόδιος φορέας (άρθρο 5, ν.3863/2010), βάσει των καταστατικών διατάξεων του τ. ΕΤΕΑΜ:
1. Κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (30 ΕΤΗ).
2. Υπολογίζει το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης από το ΕΤΕΑ με βάση τον χρόνο ασφάλισης στο ΕΤΕΑ (22 ΕΤΗ, 10 Μ, 0 Η).
3. Εκδίδει αυτοτελώς απόφαση συνταξιοδότησης με ποσό σύνταξης το ως άνω υπολογισθέν ποσό.
4. Κοινοποιεί την ανωτέρω απόφαση στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ προκειμένου να εκδοθεί απ' αυτό άλλη - δεύτερη απόφαση με ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (7 ΕΤΗ, 2 Μ, 0 Η).

Παράδειγμα 2

Εκκρεμές αίτημα σύνταξης γήρατος την 7η.1.2014, που υποβλήθηκε στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (τ. ΤΕΑΥΦΕ) (τελευταίος φορέας) από ασφαλισμένο με χρόνο ασφάλισης σε δύο ενταχθέντες στο ΕΤΕΑ φορείς (τ. ΕΤΕΑΜ και τ. ΤΕΑΥΕΚ), την 31η.12.2012, ημερομηνία που μόνο ο ένας (τ. ΕΤΕΑΜ) είχε ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.
Ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης (άρθρο 11, ν.1405/1983).

Το ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, ως ο τελευταίος και αρμόδιος φορέας (άρθρο 5, ν.3863/2010), βάσει των καταστατικών του διατάξεων:
1. Κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (32 ΕΤΗ).
2. Υπολογίζει το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης από το ΤΕΑΥΦΕ- ΝΠΙΔ με βάση το χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (20 ΕΤΗ, 3 Μ, 0 Η).
3. Εκδίδει αυτοτελώς απόφαση συνταξιοδότησης με ποσό σύνταξης το ως άνω υπολογισθέν ποσό.
4. Κοινοποιεί την ανωτέρω απόφαση στο ΕΤΕΑ.

Ακολούθως το ΕΤΕΑ, χωρίς να κρίνει το δικαίωμα, εκδίδει αυτοτελώς δεύτερη απόφαση, ως άθροισμα δύο επιμέρους τμημάτων που αντιστοιχούν στο χρόνο ασφάλισης στο ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) (5 ΕΤΗ, 5 Μ, 0 Η) και το τ. ΤΕΑΥΕΚ (6 ΕΤΗ, 3 Μ, 0 Η), σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΕΤΕΑΜ και του τ. ΤΕΑΥΕΚ αντίστοιχα, επειδή το τ. ΤΕΑΥΕΚ δεν είχε ενταχθεί στο ΕΤΕΑ κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Εάν, βάσει των εν λόγω καταστατικών διατάξεων (τ. ΕΤΕΑΜ και τ. ΤΕΑΥΕΚ), προκύπτουν διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης συνταξιοδότησης για τα δύο επιμέρους τμήματα, τότε εκδίδεται πρώτη απόφαση με μόνο το τμήμα με την προγενέστερη ημερομηνία έναρξης και ακολούθως δεύτερη τροποποιητική απόφαση με τη συμμετοχή (προσθήκη) και του τμήματος με τη μεταγενέστερη ημερομηνία έναρξης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν.2084/1992.

Αναλόγως υλοποιείται και η περίπτωση όπου ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης σε περισσότερους των δύο ενταχθέντες φορείς στο ΕΤΕΑ, αλλά η ημερομηνία ένταξης όλων, πλην ενός, είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Παράδειγμα 3

Εκκρεμές αίτημα σύνταξης αναπηρίας την 7η.1.2014, που υποβλήθηκε στο ΕΤΕΑ (τελευταίος φορέας) από ασφαλισμένο με χρόνο ασφάλισης σε δύο ενταχθέντες στο ΕΤΕΑ φορείς (τ. ΕΤΕΑΜ και τ. ΤΕΑΠΟΖΟ), την 31η.10.2012, ημερομηνία μεταγενέστερη της ένταξης και των δυο φορέων και χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΕΤ-ΝΠΙΔ (τ. ΤΕΑΥΕΤ).

Προσδιορισμός Χρόνου Ασφάλισης
■ Στο ΕΤΕΑ: από 1.7.2012 μέχρι 30.9.2012
Ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης (άρθρο 11, ν.1405/1983).

Το ΕΤΕΑ, ως ο τελευταίος και αρμόδιος φορέας (άρθρο 5, ν.3863/2010), βάσει των καταστατικών διατάξεων του τ. ΕΤΕΑΜ:
1. Κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (23 ΕΤΗ, 4 Μ).
2. Υπολογίζει το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης από το ΕΤΕΑ με βάση το χρόνο ασφάλισης στο ΕΤΕΑ (12 ΕΤΗ, 10 Μ, 0 Η).
3. Εκδίδει αυτοτελώς απόφαση συνταξιοδότησης με ποσό σύνταξης το ως άνω υπολογισθέν ποσό.
4. Κοινοποιεί την ανωτέρω απόφαση στο ΤΕΑΥΕΤ-ΝΠΙΔ προκειμένου να εκδοθεί από αυτό άλλη - δεύτερη απόφαση με ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΕΤ-ΝΠΙΔ (10 ΕΤΗ, 6 Μ, 0 Η).

Επισημαίνεται ότι το ΕΤΕΑ δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του τ. ΤΕΑΠΟΖΟ, που είναι ο φορέας ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ, γιατί δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν.3863/2010 (τουλάχιστον 40 μήνες ασφάλισης). Εφαρμόζει τις διατάξεις του τ. ΕΤΕΑΜ γιατί ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλισή του ικανοποιεί τις εν λόγω προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν.3863/2010.

Παράδειγμα 4

Εκκρεμές αίτημα σύνταξης γήρατος την 7η.1.2014, που υποβλήθηκε στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (τ. ΤΕΑΥΦΕ) (τελευταίος φορέας) από ασφαλισμένο με χρόνο ασφάλισης σε δύο ενταχθέντες στο ΕΤΕΑ φορείς (τ. ΕΤΕΑΜ και τ. ΤΕΑΔΥ), την 31η.0.2013, ημερομηνία μεταγενέστερη της ένταξης και των δύο φορέων στο ΕΤΕΑ.

Ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης (άρθρο 11, ν.1405/1983).

Το ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ, ως ο τελευταίος και αρμόδιος φορέας (άρθρο 5, ν.3863/2010), βάσει των καταστατικών του διατάξεων:
1. Κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (33 ΕΤΗ).
2. Υπολογίζει το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης από το ΤΕΑΥΦΕ- ΝΠΙΔ με βάση το χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (24 ΕΤΗ, 2 Μ, 0 Η).
3. Εκδίδει αυτοτελώς απόφαση συνταξιοδότησης με ποσό σύνταξης το ως άνω υπολογισθέν ποσό.
4. Κοινοποιεί την ανωτέρω απόφαση στο ΕΤΕΑ.

Ακολούθως το ΕΤΕΑ, χωρίς να κρίνει το δικαίωμα, εκδίδει αυτοτελώς δεύτερη απόφαση για το σύνολο του χρόνου που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση των ενταχθέντων σε αυτό φορέων (8 ΕΤΗ, 10 Μ, 0 Η), ο οποίος θεωρείται χρόνος ΕΤΕΑ. Επειδή ο επιμέρους πραγματοποιηθείς χρόνος ασφάλισης σε κάθε φορέα (τ. ΕΤΕΑΜ και τ. ΤΕΑΔΥ) δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν.3863/2010 (5 ΕΤΗ), η απόφαση εκδίδεται βάσει των καταστατικών διατάξεων του τ. ΤΕΑΔΥ, διότι σ' αυτό πραγματοποιήθηκε ο περισσότερος χρόνος ασφάλισης.

2. Αιτήματα συνταξιοδότησης που υποβάλλονται μετά την 1η.3.2013 και εφεξής.

Οι όροι αλλάζουν για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τη μετατροπή των συγκεκριμένων ταμείων σε επαγγελματικά. Ο νόμος ορίζει ότι ο διαδοχικά διανυθείς χρόνος μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ-ΤΕΑ καταρχήν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

Το ΕΤΕΑ και το ΝΠΙΔ-ΤΕΑ εξετάζουν αυτοτελώς αν ο ασφαλισμένος έχει τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τις καταστατικές τους διατάξεις, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με βάση τον συνολικό (αθροιστικά) χρόνο που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στο ΕΤΕΑ και το ΝΠΙΔ-ΤΕΑ.

Ουσιαστικά η διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των αιτημάτων που υποβάλλονται μετά την 1η.3.2013, σε σχέση με τα αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν, έγκειται στο ότι το αίτημα κρίνεται αυτοτελώς από κάθε φορέα (ΝΠΔΔ και ΤΕΑ-ΝΠΙΔ) σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις, για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης σ' όλους τους φορείς.

Ο υπολογισμός της σύνταξης που θα απονέμεται από το ΕΤΕΑ θα γίνεται ως εξής:

Το ΕΤΕΑ θα υπολογίζει αρχικά το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στο σύνολο του χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και θα απονέμει στο δικαιούχο το ποσό που αναλογεί στο χρόνο που διανύθηκε στην ασφάλισή του, σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις.

Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ, καταστατικές διατάξεις του ΕΤΕΑ για τους ανωτέρω υπολογισμούς (κρίση δικαιώματος συνταξιοδότησης και υπολογισμός ποσού σύνταξης) νοούνται οι διατάξεις του φορέα ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ, εφόσον ο χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλισή του ικανοποιεί τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν.3863/2010. Σε διαφορετική περίπτωση οι καταστατικές διατάξεις επιλέγονται σύμφωνα με τα προηγηθέντα παραδείγματα.

Και στην περίπτωση αυτή θα εκδίδονται δύο συνταξιοδοτικές αποφάσεις και θα απονέμονται δύο συντάξεις, μία από το ΕΤΕΑ και μία από το ΝΠΙΔ-ΕΤΕΑ.

Παράδειγμα 5

Εκκρεμές αίτημα μετά την 7η.1.2014, που υποβλήθηκε την 31η.5.2013 στο ΤΕΑΥΕΤ-ΝΠΙΔ (τ. ΤΕΑΥΕΤ) (τελευταίος φορέας) από ασφαλισμένο με χρόνο ασφάλισης και στο ΕΤΕΑ (τ. ΤΕΑΥΕΚ).
Ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης (άρθρο 11, ν.1405/1983).

Το ΕΤΕΑ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΤΕΑΥΕΚ, αυτοτελώς:
1. Κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (35 ΕΤΗ).
2. Υπολογίζει το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (35 ΕΤΗ).
3. Υπολογίζει το επιμερισμένο τμήμα της ανωτέρω σύνταξης με βάση τον χρόνο ασφάλισης στο ΕΤΕΑ (22 ΕΤΗ, 4Μ, 0Η).
4. Εκδίδει απόφαση συνταξιοδότησης με ποσό σύνταξης το ως άνω υπολογισθέν επιμερισμένο τμήμα.

Παράδειγμα 6

Εκκρεμές αίτημα σύνταξης γήρατος την 7η.1.2014, που υποβλήθηκε στο ΕΤΕΑ (τελευταίος φορέας) την 30ή.9.2013, από ασφαλισμένο με χρόνο ασφάλισης σε δύο ενταχθέντες στο ΕΤΕΑ φορείς (τ. ΕΤΕΑΜ και τ. ΤΕΑΥΝΤΠ), και χρόνο ασφάλισης στο ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ (τ. ΤΕΑΥΦΕ).
Ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις περί Διαδοχικής Ασφάλισης (άρθρο 11, ν.1405/1983).

Το ΕΤΕΑ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ, αυτοτελώς:
1. Κρίνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (30 ΕΤΗ, 6 Μ).
2. Υπολογίζει το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης για το σύνολο του χρόνου ασφάλισης (30 ΕΤΗ, 6 Μ).
3. Υπολογίζει το επιμερισμένο τμήμα της ανωτέρω σύνταξης με βάση τον χρόνο ασφάλισης στο ΕΤΕΑ (16 ΕΤΗ, 10 Μ, 0 Η).
4. Εκδίδει απόφαση συνταξιοδότησης με ποσό σύνταξης το ως άνω υπολογισθέν επιμερισμένο τμήμα.

Επισημαίνεται ότι το ΕΤΕΑ εφαρμόζει τις διατάξεις του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ, που είναι ο φορέας ένταξης του ασφαλισμένου στο ΕΤΕΑ, γιατί ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν.3863/2010 (τουλάχιστον 5 έτη ασφάλισης).

Για την υλοποίηση της ανωτέρω διαδικασίας απαιτείται η γνωστοποίηση, με σχετική απόφαση του κάθε φορέα - ΕΤΕΑ και ΝΠΙΔ-ΤΕΑ, του πραγματοποιηθέντος χρόνου ασφάλισης σ' αυτόν, ο οποίος προσδιορίζεται βάσει των καταστατικών διατάξεων του κάθε φορέα.

Αντίστοιχα υλοποιούνται και τα αιτήματα που υποβάλλονται μετά την 1η.3.2013 και αντιστοιχίζονται με τα παραδείγματα που αναπτύχθηκαν στην περίπτωση των αιτημάτων πριν από την 1η.3.2013.

Λοιπές οδηγίες

1. Αποφάσεις που έχουν εκδοθεί χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ανωτέρω ανακαλούνται.

2. Αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από την 1η.3.2013, για τα οποία έχει εκδοθεί μέχρι 7.1.2014 η απόφαση του "συμμετέχοντος" φορέα με το ποσό συμμετοχής, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η απόφαση απονομής της τελικής σύνταξης από τον "απονέμοντα" φορέα, αντιμετωπίζονται ως εκκρεμή. Η απόφαση με το ποσό συμμετοχής ανακαλείται από τον "συμμετέχοντα" φορέα, μετατρέπεται, ως έχει, σε αυτοτελή απόφαση συνταξιοδότησης και χορηγείται δεύτερη σύνταξη.

3. Εάν ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και σε άλλο ΝΠΔΔ, πέραν των ΕΤΕΑ και ΤΕΑ-ΝΠΙΔ, τότε εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης μεταξύ ΕΤΕΑ και ΝΠΔΔ και ακολούθως και μεταξύ του ΝΠΙΔ-ΤΕΑ, σύμφωνα με την παρούσα εγκύκλιο. Εκδίδονται δηλαδή πάλι δύο αποφάσεις, μία από το ΕΤΕΑ και το ΝΠΔΔ και μία από το ΝΠΙΔ-ΤΕΑ.

4. Τυχόν ύπαρξη χρόνου ασφάλισης και σε άλλο ΤΕΑ-ΝΠΙΔ προσθέτει τρίτη απόφαση σύνταξης, σύμφωνα με όσα αναπτύσσονται στην παρούσα εγκύκλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v