Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Πιθανός ιταλοκινεζικός γάμος διεκδικητών δημιουργεί νέα δεδομένα

Η κινεζική State Grid Corporation of China, η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται κοντά σε εξαγορά του 49% της ιταλικής CDP Reti που σχετίζεται με την TERNA επίσης διεκδικητή του ΑΔΜΗΕ.

ΑΔΜΗΕ: Πιθανός ιταλοκινεζικός γάμος διεκδικητών δημιουργεί νέα δεδομένα

Επικείμενος ιταλοκινεζικός... γάμος προμηνύει εξελίξεις και για το διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ, αρκεί βέβαια αυτός να λάβει και τις ευλογίες της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, η κινεζική State Grid Corporation of China, η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, είναι στα πρόθυρα εξαγοράς του 49% της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP Reti) μέσω της οποίας η μητρική CDP ελέγχει το 30% των εταιρειών διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού SNAM και TERNA. Ως γνωστόν, η δεύτερη συμμετέχει επίσης στο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η ανακοίνωση εξαγοράς της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) CDP Reti, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, ενώ για το κλείσιμο της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Carlo Padoan και ο CEO της CDP Gorno Tempini πραγματοποίησαν ταξίδι στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα. Η αξία της CDP Reti ανέρχεται σε 6,8 δισ. ευρώ, ενώ η πώληση γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της ιταλικής κυβέρνησης για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Μέτοχοι της CDP, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων, είναι το ιταλικό δημόσιο με 80,1%, διάφορες τράπεζες κυρίως περιφερειακές με 18,4% και επενδυτές με 1,5%.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επιτρέπει τη σύμπραξη σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον με ξεχωριστές προτάσεις. Σύμφωνα δε με πηγές της αγοράς, η διαμόρφωση συμπράξεων θα πρέπει να θωρείται δεδομένη.

Ωστόσο τις κινήσεις αυτές τις βλέπουν μετά την ολοκλήρωση του due diligence το οποίο ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου. Θεωρητικά η είσοδος της κινεζικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ θα αποτελούσε προπομπό για τη συνεργασία τους και στην απόκτηση του ΑΔΜΗΕ για τον οποίο το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας είναι μεγάλο.

Πάντως, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επεσήμαιναν στο Euro2day.gr ότι κατ' αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στην Ιταλία με τον έλεγχο του 30% της ΤΕRNA από εταιρεία τρίτης, μη κοινοτικής χώρας και μετά να συζητήσουμε για τον ΑΔΜΗΕ και την Ελλάδα.

Το μάλλον αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ιταλική ΤΕRNA το περιγράφει και το τηλεγράφημα του πρακτορείου το οποίο μεταφέρει ανώνυμη δήλωση ανώτατου στελέχους της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτήν «η TERNA κατ' αρχάς δεν είναι καθόλου ευτυχής (σ.σ. με την εξέλιξη)». Ωστόσο θα περιμένουν από την πρόσφατα διορισμένη διοίκηση της εταιρείας να ζητήσει από τη CDP να ξεκαθαρίσει τι δεν θέλει στα θέματα διακυβέρνησης.

Τα τελευταία είναι και από τα κυριότερα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επιτρέψει τον έλεγχο μια εταιρείας δικτύων από άλλες εταιρείες, ιδίως όταν αυτές είναι καθετοποιημένες, ή προέρχονται από τρίτες χώρες οι οποίες δεν έχουν εντάξει στο εσωτερικό τους δίκαιο τις κοινοτικές οδηγίες για την ενέργεια. Για τους λόγους αυτούς καθυστερεί και η έγκριση μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar, παραμένοντας άγνωστο αν αυτή θα ολοκληρωθεί εν τέλει, χωρίς να υπογράψει το Αζερμπαϊτζαν συμφωνία συμμόρφωσης με τις κοινοτικές οδηγίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v