Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Randstad: «Κάτι κινείται» στην ελληνική αγορά εργασίας

Μειώνεται ο φόβος απώλειας εργασίας, ενώ αυξάνεται η εμπιστοσύνη για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας στους Έλληνες εργαζόμενους. Αναλυτικά τι δείχνει η έρευνα της Randstad για τις τάσεις στην αγορά.

Randstad: «Κάτι κινείται» στην ελληνική αγορά εργασίας

Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το 2ο τρίμηνο του 2014, κατέδειξε ότι στην Ελλάδα, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μειώνεται ελαφρά (κατά 1%) ο φόβος απώλειας εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται (+2%) η εμπιστοσύνη για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας. Επίσης η προσδοκία για απασχόληση, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μια διαφορετική θέση από αυτή που έχουν σήμερα αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας στο 47%.

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι μόνο το 10% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ασχολούνται ενεργά με την αναζήτηση νέας θέσης εργασίας αυτό το τρίμηνο, μια μείωση της τάξης του 4,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Από τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το ποσοστό όσων επικεντρώνονται στην προαγωγή μειώθηκε κατά 1%, στο 57%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο.

Το 82% των ερωτηθέντων θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να αλλάξει θέση εργασίας, εάν είχε προσφορά για περισσότερα χρήματα και το 76% δήλωσε ότι θα άλλαζε θέση εργασίας προκειμένου να βελτιώσει τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας του.

Το 59% θα άλλαζε θέση εργασίας εάν μπορούσε να βρει μια δουλειά που να ταιριάζει καλύτερα με το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, παρά το γεγονός ότι το 62% δήλωσε ότι η τρέχουσα εργασία του είναι σχετική με την εκπαίδευσή του.

Στην Ελλάδα μόνο το 36% δήλωσε ότι έχει την "τέλεια" δουλειά, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι 56%. Λίγο πάνω από το μισό των ερωτηθέντων (54%) δήλωσε επίσης ότι βλέπει την τρέχουσα εργασία του ως έναν τρόπο να κερδίζει τα προς το ζην και τίποτα περισσότερο. Επίσης το 74% είναι πεπεισμένο ότι θα εργάζεται σε μια παρόμοια θέση σε τρία χρόνια από τώρα.

Στην ερώτηση εάν η πρώτη δουλειά καθορίζει το υπόλοιπο της καριέρας τους, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων Ελλήνων (67%), απάντησαν όχι. Επίσης το 48% στην Ελλάδα δήλωσε ότι, όταν εισήλθε στην αγορά εργασίας, βρήκε την πρώτη του δουλειά από σύμπτωση, ενώ το ίδιο ποσοστό (48%) πιστεύει ότι είναι σε θέση να αλλάξει καριέρα, ανά πάσα στιγμή.

Tο 78% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η καλύτερη διαδρομή για την εξασφάλιση μιας μόνιμης θέσης εργασίας περνά μέσα από την ανάληψη προσωρινής απασχόλησης. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η προσωρινή εργασία αφορά μόνο τους νέους, παρά το γεγονός ότι 59% σε όλο το φάσμα των ηλικιών δήλωσαν ότι αν ήταν άνεργοι θα απευθύνονταν σε γραφείο εύρεσης προσωρινής εργασίας προκειμένου να βρουν μια θέση εργασίας.

Το 13%των Ελλήνων εργαζομένων θεωρεί ότι θα βρεθεί χωρίς δουλειά λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, ενώ το 75% πιστεύει ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία θα επηρεάσουν τη θέση του κατά τα προσεχή έτη. Είναι αξιοσημείωτο από την άλλη πλευρά, ότι ένα συντριπτικό 79% βλέπει την αυξανόμενη επίδραση της τεχνολογίας ως μια ευκαιρία στη δουλειά του.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας η Leigh Ostergard-Αλεξανδροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Randstad Hellas, εξηγεί ότι «με το να δεχθούν οι υποψήφιοι την προσφορά εργασίας για μία προσωρινή θέση απασχόλησης αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους, αλλά και την προθυμία τους να εργαστούν και να μάθουν. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η θέση ή ο κλάδος στον οποίο ανήκει η εταιρεία, αλλά είναι η εμπειρία και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουν και θα έχουν μακροχρόνια επίδραση. Αναφορικά με την άνοδο της τεχνολογίας, η κ. Ostergard-Αλεξανδροπούλου χαρακτηρίζει ευχάριστο που στην Ελλάδα ένα τόσο μεγάλο ποσοστό το αντιλαμβάνεται και εκτιμά ωςεξίσου σημαντικό το γεγονός ότι όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας βλέπουν τις τεχνολογικές εξελίξεις ως ευκαιρίες βελτίωσης των δεξιοτήτων τους και απόκτησης νέων γνώσεων.

Στη Γερμανία, η εμπιστοσύνη μειώθηκε  

Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας αυξήθηκε στη Σλοβακία (+1%), τη Νέα Ζηλανδία (+8%), το Λουξεμβούργο (+8%) και την Ινδία (+5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στη Γερμανία, η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για εξεύρεση ανάλογης εργασίας, αλλά και μιας διαφορετικής θέσης, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, μειώθηκε κατά 8% και στις δύο περιπτώσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Εργασιακή Ικανοποίηση παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργαζόμενοι στο Μεξικό (80%), τη Νορβηγία (79%) και την Ινδία (77%) συνεχίζουν να είναι οι πιο ικανοποιημένοι με τον εργοδότη τους. Μείωση 7% και σε αυτόν τον τομέα καταγράφεται στη Γερμανία φτάνοντας το 67%. Οι εργαζόμενοι με τη χαμηλότερη ικανοποίηση από την εργασία τους είναι στην Ιαπωνία (40%) και το Χονγκ Κονγκ (46%). Στην Ουγγαρία η εργασιακή ικανοποίηση μειώθηκε ακόμη περισσότερο, κατά -9%, και τώρα κατατάσσετε σε μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη εργασιακή ικανοποίηση παγκοσμίως (48%).

Στην Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία, μεταξύ 74% και 82% των εργαζομένων εκτιμούν ότι η πρώτη τους δουλειά έχει μεγάλο αντίκτυπο για το υπόλοιπο της καριέρας τους.

Στην Ευρώπη, οι Ιταλοί εργαζόμενοι σε ποσοστό 82%, είναι οι περισσότερο επικεντρωμένοι στην προαγωγή τους, και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη Σλοβακία (75%), τη Γαλλία (74%), τη Γερμανία (75%), το Λουξεμβούργο (72%) και την Τουρκία (69%). Οι Ευρωπαϊκές χώρες με τη μικρότερη έμφαση στην προαγωγή είναι η Νορβηγία (35%), η Σουηδία (36%) και η Δανία (38%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v