Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Economist: Υπό ασφυκτικό έλεγχο η Ελλάδα και μετά την τρόικα

Η σφιχτή επιτήρηση της Ελλάδας θα συνεχιστεί και μετά τη φυγή της τρόικας, υποστηρίζει ο Economist. Η δυσπιστία των Ευρωπαίων εταίρων για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και η εύθραυστη ανάκαμψη. Το κρίσιμο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Economist: Υπό ασφυκτικό έλεγχο η Ελλάδα και μετά την τρόικα

Oι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας παραμένουν δύσπιστοι όσον αφορά τη δυνατότητά της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς στενή εποπτεία, επισημαίνει σε άρθρο του ο Economist.

To βρετανικό οικονομικό περιοδικό τονίζει πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει εύθραυστη.

Μετά από 24 διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 1% το 2014. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το καλοκαίρι θα προστεθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας, ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς πτώσης της απασχόλησης. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βρίσκονται σε υψηλό έξι ετών και οι καταναλωτές επιστρέφουν στα μαγαζιά, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. 

Ωστόσο, την ίδια ώρα δεκάδες μικρές αλλά σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω, υπογραμμίζει ο Economist, σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο με την τρόικα θα είναι δύσκολες.

Όπως αναφέρει, οι Έλληνες αξιωματούχοι θέλουν να μειώσουν το φόρο στα καύσιμα και να αποφύγουν τις απολύσεις στο δημόσιο. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θέλει να περικόψει τη λίστα της τρόικας με τις 700 μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη αυτού του είδους η «μικροδιαχείριση».

Καθώς το μισητό μνημόνιο φτάνει προς το τέλος του, σημειώνεται στο άρθρο του βρετανικού περιοδικού, ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν πως η χώρα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για το επόμενο στάδιο των μεταρρυθμίσεων. Όπως υποστηρίζεται, τα έξι χρόνια προσαρμογής αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα, οπότε οι Έλληνες είναι τώρα πιο έτοιμοι να δεχθούν αλλαγές που ενδέχεται να τους διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για τους ξένους αξιωματούχους, επισημαίνει ο Economist. Φοβούνται ότι χωρίς τη στενή εποπτεία της τρόικας τα έσοδα από φόρους θα υποχωρήσουν, οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα δεν θα εφαρμοστούν και οι έλεγχοι στις δαπάνες θα χαλαρώσουν.

Σύμφωνα με τον Economist, οι διαπραγματεύσεις για τη χαλάρωση του χρέους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015, μπορεί να δώσουν στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας τη δυνατότητα να καθορίσουν αυτοί τους νέους όρους. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει σταθερές και μακρύτερες ωριμάνσεις αντί για κυμαινόμενα επιτόκια.

«Η τρόικα, την οποία δεν συμπαθούν καθόλου οι Έλληνες, μπορεί να φύγει, αλλά όχι και η σφιχτή επιτήρηση για την πρόοδο της χώρας» καταλήγει ο Economist.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v