Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H στρατηγική Σαμαρά με στόχο τους 180 βουλευτές

Που ποντάρει ο πρωθυπουργός για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πώς επιχειρείται να δημιουργηθεί «κλίμα» και ποια είναι η «αριθμητική» της Βουλής. Ο ρόλος «κλειδί» της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητων βουλευτών. Οι κινήσεις πριν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

H στρατηγική Σαμαρά με στόχο τους 180 βουλευτές

Να αλλάξει την ατζέντα και να περάσει στην αντεπίθεση μετά τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις του προηγούμενου διαστήματος, επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Πρόθεσή του, όπως φάνηκε και από την προχθεσινή συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι να καταδείξει την κυβερνητική σταθερότητα και την μακρόπνοη προοπτική της κυβέρνησής του.

Μόνο κατά λάθος άλλωστε δεν διέρρευσε, κατά τη συζήτησή του με γαλάζιους βουλευτές, η σιγουριά ότι η χώρα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως είπε "φαίνεται ότι τους 180 τους πιάνουμε".

Μπορεί η συγκεκριμένη φράση να εντάσσεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης επικοινωνιακής τακτικής, από την άλλη όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι όταν έρθει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, η απόφαση αρκετών βουλευτών θα εξαρτηθεί και από τα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην καθημερινότητα των πολιτών. Και στην περίπτωση αυτή, όπως τονίζει κυβερνητικός παράγοντας "προβλέπεται να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού και πιστεύουμε ότι ισχυρός εν προκειμένω θα είναι η συγκυβέρνηση, που θα προσελκύσει τους μέχρι τότε αναποφάσιστους βουλευτές".

Μέχρι τότε, πάντως, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλά "καυτά" μέτωπα, με πρώτο απ' όλα τα προαπαιτούμενα που έρχονται πιθανόν τη Δευτέρα στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα και αν υπάρχει σιγουριά ότι εύκολα ή δύσκολα, το νομοσχέδιο θα περάσει από το δεύτερο θερινό τμήμα, όπως και αυτό για τα δάση, αυξημένος θα είναι ο βαθμός κινδύνου για τις εκκρεμότητες που θα ακολουθήσουν.

Το νέο ασφαλιστικό, οι ομαδικές απολύσεις, οι νέες ρυθμίσεις για τις απεργίες, το νέο μισθολόγιο, η αξιολόγηση, αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν διαφόρους επαγγελματικούς κλάδους, είναι βέβαιο ότι μόνο εύκολα ζητήματα δεν αποτελούν.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας με συνεργάτες του, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τα πιο δύσκολα έχουν περάσει, οι εκκρεμότητες -έστω και δύσκολα- θα διευθετηθούν και θα ανοίξει ο δρόμος για τις φοροελαφρύνσεις και ακολούθως για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους. Εφόσον το σχέδιό δεν παρεκκλίνει του στόχου του, θεωρεί ότι οι 180 βουλευτές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βρεθούν.

Παρόλο που είναι πρόωρο, τα κομπουτεράκια τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση έχουν πάρει φωτιά. Η κυβέρνηση ξεκινά με τη βάση των 155 βουλευτών, δηλαδή τους 125 της ΝΔ, τους 27 του ΠΑΣΟΚ, τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, οι οποίοι τυπικά είναι ανεξάρτητοι, αλλά ουσιαστικά ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τον Δημήτρη Μπριάνη, ο οποίος, ως πρώτος επιλαχών, θα πάρει τη θέση του Νίκου Σταυρογιάννη (νέου Δημάρχου Λαμίας που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ).

Από εκεί και πέρα, λογικά συντεταγμένα θα πουν "όχι" ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), η Χρυσή Αυγή (16) και ΚΚΕ (12). Οι υπόλοιπες 25 ψήφοι που λείπουν θα αναζητηθούν από τη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Κομβικό σημείο αποτελεί η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος πρόσφατα συνέδεσε την προεδρική εκλογή "με τον κατάλληλο πολιτικό χρόνο και το πολιτικό κλίμα της εποχής". Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει 11 βουλευτές και οι ΑΝΕΛ 13. Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του θα προσπαθήσει να προκαλέσει εκλογές, ωστόσο ο φόβος να επαναληφθούν "ανταρσίες" του παρελθόντος από βουλευτές του δεν εκλείπει.

Καθοριστικός προφανώς θα είναι και ο ρόλος των 22 εναπομεινάντων ανεξαρτήτων βουλευτών, από τους οποίους έξι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (Βουδούρης, Μουτσινάς, Παραστατίδης, Τζάκρη, Μπόλαρης, Ανδρουλάκης) τέσσερις από τη ΝΔ (Κασαπίδης, Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Νικολόπουλος), έξι από τους ΑΝΕΛ (Κουράκος, Νταβρής, Γιαταγάνα, Γιοβανόπουλος, Ιατρίδη και Καπερνάρος), τρεις από τη ΔΗΜΑΡ (Οικονόμου, Μάρκου και Ψαριανός), δύο από τη Χρυσή Αυγή (Αλεξόπουλος και Μπούκουρας) και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ (Τατσόπουλος).

Να σημειωθεί ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v