Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Ελληνες ξαναμπαίνουν στο αεροπλάνο

Αλλαγή κλίματος και επιστροφή των Ελλήνων στα ταξίδια με αεροπλάνο εντός και εκτός της χώρας. Τι δείχνουν τα στοιχεία εξαμήνου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η εικόνα στα δρομολόγια εσωτερικού.

Οι Ελληνες ξαναμπαίνουν στο αεροπλάνο

Ξαναβρήκαν τον... δρόμο για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας οι Έλληνες ταξιδιώτες οι οποίοι δείχνουν να επανακάμπτουν με φούρια στα ταξίδια με αεροπλάνο εντός και εκτός συνόρων.

Μπορεί σχεδόν το 70% των Ελλήνων να αδυνατεί να κάνει διακοπές (στοιχεία ΙΝΚΑ), αλλά το τμήμα των συμπατριωτών μας που διατηρούν μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης φαίνεται πως αποφάσισε να (ξανα)ταξιδέψει με αεροπλάνο.

Ένδειξη της αλλαγής κλίματος σε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας η οποία αποτυπώνεται σε πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) αλλά και του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Η επιστροφή των Ελλήνων στα ταξίδια αποτυπώθηκε στα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΤτΕ. Σύμφωνα με αυτά, τους πρώτους πέντε μήνες οι Έλληνες δαπάνησαν για ταξίδια εκτός Ελλάδας 820,5 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 115 εκατ. περισσότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (705,3 εκατ.).

Τα στοιχεία του «Ελευθέριος Βενιζέλος» περιγράφουν ακόμα πιο αναλυτικά την επιστροφή, και μάλιστα με φούρια, των Ελλήνων στα ταξίδια με αεροπλάνο. Με βάση αυτά, στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 16 Ιουλίου η συνολική κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού εμφάνισε αύξηση 4,75%. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι Έλληνες ταξιδιώτες έφθασαν φέτος το 1.673.609 επιβάτες έναντι 1.597.686 την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η αφετηρία της ανάκαμψης της κίνησης των Ελλήνων επιβατών τοποθετείται χρονικά τον Απρίλιο, μήνας που ευνοούσε τα ταξίδια καθώς περιελάμβανε το ορθόδοξο και το καθολικό Πάσχα. Τον συγκεκριμένο μήνα οι Έλληνες επιβάτες σε δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση 16,27%.

Μόνο συγκυριακή, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε η ανάκαμψη αφού η αύξηση της κίνησης συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έτσι, τον Μάιο οι Έλληνες επιβάτες ήταν 4,60% περισσότεροι από τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Ο ρυθμός αύξησης ανέβηκε σε διψήφια ποσοστά το επόμενο διάστημα καταγράφοντας άνοδο 12,22% τον Ιούνιο και 10,22% τον Ιούλιο.

Ακόμα υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε για τους Έλληνες επιβάτες στα δρομολόγια εσωτερικού όπου σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις μετακινήσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Τον Απρίλιο οι μετακινήσεις Ελλήνων επιβατών στις πτήσεις εσωτερικού κατέγραψε αύξηση 26,10%, τον Μάιο 17,98%, τον Ιούνιο 18,20%, ενώ τον Ιούλιο η άνοδος σκαρφάλωσε στο 26,29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v