Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από 1η Αυγούστου οι «λυπητερές» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Σε πέντε δόσεις η πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων, σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο. Κλείνει την Τετάρτη η εφαρμογή για το Ε9. Μετά την εκκαθάριση θα μπορούν να γίνουν οι διορθώσεις για ΕΝΦΙΑ.

Από 1η Αυγούστου οι «λυπητερές» για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Σταδιακά από την 1η Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου.

Δεδομένο θεωρείται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος Αυγούστου, ενώ ασαφές παραμένει αν η ολοκλήρωση της πληρωμής θα γίνει σε πέντε ή έξι μηνιαίες δόσεις.

Πιθανότερο θεωρείται ότι ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος θα πρέπει να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ανακοίνωση η εφαρμογή της υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το 2014 δεν θα είναι διαθέσιμη από μεθαύριο Τετάρτη στις 11.00 και προσωρινές δηλώσεις οι οποίες δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε θα διαγραφούν.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι η δυνατότητα διόρθωσης στις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης με νεότερη ανακοίνωση.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο email πως έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό τους, το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιοι στο Taxisnet, στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος προβλέπεται πως θα αποδώσει στα κρατικά ταμεία ποσό που θα φτάνει τα 2,65 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v