Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χρυσώνεται» το χάπι των μειώσεων στα εφάπαξ ενστόλων

(upd) Διάταξη της τελευταίας στιγμής προβλέπει διαφορετικό συντελεστή βιωσιμότητας για τα εφάπαξ των ενστόλων, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις. Φόβους για μαζική έξοδο στελεχών προκειμένου να γλιτώσουν τις μειώσεις εκφράζουν οι συνδικαλιστές.

«Χρυσώνεται» το χάπι των μειώσεων στα εφάπαξ ενστόλων

Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις η κυβέρνηση καταθέτει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που θα προβλέπει βελτιωμένο συντελεστή βιωσιμότητας βάσει του οποίου οι μειώσεις στα εφάπαξ των ενστόλων θα είναι μικρότερες. Η συγκεκριμένη διάταξη προστίθεται στο επίμαχο άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου.

Επίσης θα προβλέπει βελτιωμένο συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων στο σώμα και η ηλικιακή τους διαστρωμάτωση. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ θα είναι ηπιότερες, προκειμένου σταδιακά να επέλθει η οικονομική ισορροπία του ταμείου – κλάδου σε μια πιο μακροχρόνια διαδικασία.

Ακολουθώντας αυτήν τη στρατηγική, η κυβέρνηση ελπίζει να περιορίσει τις φωνές που αντιτίθενται τόσο στην ένταξη του επικουρικού των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των λιμενικών στο ΕΤΕΑ, όσο και στην εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία που δίνουν μερίσματα αλλά και εφάπαξ.

Σε επόμενη φάση, δεν αποκλείεται οι παρεμβάσεις αυτές στον συντελεστή βιωσιμότητας να εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα ταμεία εφάπαξ.

Οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας εκφράζουν φόβους πως με την αρχική πρόβλεψη, η μείωση στα εφάπαξ τους μπορεί να φθάσει και το 50%, ενώ δεδομένη θεωρείται η μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που πλέον, θα ακολουθούν αυτές των υπόλοιπων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ. Ήδη, στους κόλπους των συνδικαλιστών επικρατεί αναβρασμός, καθώς φοβούνται μαζικές αποχωρήσεις έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διασφαλιστεί το εφάπαξ στο σημερινό επίπεδο.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ του Euro2day.gr, αναφέροντας ότι θα υπάρξει "ρήτρα αξιόμαχου" στο επίμαχο άρθρο, προκειμένου η μείωση στα εφάπαξ να γίνεται σταδιακά. 

Η τελική διάταξη 

Στο επίμαχο άρθρο 221, στην παράγραφο 3 που  προβλέπει την περικοπή όλων των εφάπαξ, προστίθενται τα εξής: «Ειδικά για τα χορηγούμενα εφάπαξ από τους λογαριασμούς των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Κλάδου Πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΑΛΣ, η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του συντελεστή βιωσιμότητας, θα ενσωματώνει ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των Σωμάτων αυτών, μετά από πρόταση του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.

Σε μια προσπάθεια να «κλείσει» η πόρτα μαζικής εξόδου των ένστολων και των μελών των σωμάτων ασφαλείας στη σύνταξη, προβλέπεται επίσης, ότι η διάταξη θα ισχύσει για αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που υποβάλλονται από σήμερα, 30 Ιουλίου (ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v