Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένστολοι: Επαγγελματικά ταμεία αντί επικουρικών

Νέα προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα και των επικουρικών ταμείων των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών να μετατραπούν, έως το τέλος του χρόνου σε επαγγελματικά. Χαιρετίζει το ΠΑΣΟΚ.

Ένστολοι: Επαγγελματικά ταμεία αντί επικουρικών

Και τα επικουρικά ταμεία των ένστολων θα μπορούν να μετατραπούν, εφόσον το επιθυμούν, σε επαγγελματικά ταμεία (ΝΠΙΔ). Αυτό διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους τους, ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Βρούτσης αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, σχετική διάταξη – προσθήκη στο επίμαχο άρθρο 221 που προβλέπει τις περικοπές στα ταμεία των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας.

Η διάταξη θα είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλέπει τη δυνατότητα των ταμείων εφάπαξ των ένστολων, έως το τέλος του 2014 και εφόσον διενεργηθεί αναλογιστική μελέτη, να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας πάντως, κάνουν λόγο για δύσκολη απόφαση από την πλευρά των συνδικαλιστών – εκπροσώπων των ασφαλισμένων, καθώς με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα συγκεκριμένα ταμεία, η βιωσιμότητά τους δεν ξεπερνά τα 7 χρόνια.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ πάντως, χαιρετίζει την απόφαση του κ. Βρούτση, υποστηρίζοντας ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει στο γραφείο του υπουργού Εργασίας από την Παρασκευή 24 Ιουλίου, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι η μετατροπή των ταμείων εφάπαξ και επικούρισης σε επαγγελματικά ταμεία, δίνει λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Όσον αφορά στους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικών και τους κλάδους πρόνοιας ΤΕΑΠΑΣΑ και ΤΕΑΠΙΕΝ (λιμενικό), το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως με την «ρήτρα αξιόμαχου» δίνεται η δυνατότητα,ώστε οι προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου και να προστατευτούν οι δικαιούχοι ένστολοι.

Μάλιστα, προτείνει για την καλύτερη εφαρμογή της ρήτρας, στην σχετική απόφαση να προβλέπεται η συναρμοδιότητα και η υπογραφή (και όχι μόνο η πρόταση) του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού που εποπτεύει αντίστοιχα το Ταμείο ή Ειδικό Λογαριασμό των ένστολων. Έτσι δεν θα υπάρχει καμία ουσιαστική απόκλιση από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού.

Τέλος το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του, δηλώνει πως κατά τη συζήτηση στη Βουλή, θα εμμείνει για της ψήφιση διάταξης που θα δίνει τη δυνατότητα ασφαλιστικής αναγνώρισης των ετών που έχουν υπηρετήσει οι σχολικοί φύλακες χωρίς συνταξιοδοτική κάλυψη (ώστε σχολικοί φύλακες που έχουν απολυθεί από το δημόσιο να πάρουν άμεσα τη σύνταξή τους). Υποστηρίζει δε, πως η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή σε Κυβερνητικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, 20 βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, στην οποία προβλέπεται η μετατροπή των κλάδων επικούρισης των αστυνομικών και των πυροσβεστών (ΤΕΑΠΑΣΑ) και του επικουρικού ταμείου των λιμενικών (ΤΕΑΜΙΕΝ) σε ΝΠΙΔ, ήτοι σε επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v