Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καστέλι:Πιθανή παράταση στην ημερομηνία δημοπράτησης

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ως ημερομηνία υποβολής προσφορών για το νέο αεροδρόμιο είχε οριστεί η 11η Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής σχολίων μέχρι τις 30 Ιουλίου, αλλά ο υπουργός έδωσε παράταση έως την 10η Σεπτεμβρίου.

Καστέλι:Πιθανή παράταση στην ημερομηνία δημοπράτησης

Σε μικρή παράταση της ημερομηνίας δημοπράτησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, με σύμβαση παραχώρησης, αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοϊδη για μετάθεση της ημερομηνίας εντός της οποίας οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν σχόλια επί της προκήρυξης.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου ως ημερομηνία υποβολής προσφορών για το νέο αεροδρόμιο, συνολικού προϋπολογισμού περί το ένα δισ. ευρώ, είχε οριστεί η 11η Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα υποβολής σχολίων μέχρι τις 30 Ιουλίου, αλλά την Τρίτη ο υπουργός Υποδομών εξέδωσε απόφαση με την οποία η τελευταία ημερομηνία υποβολής σχολίων ορίζεται η 10η Σεπτεμβρίου.

Η αναγκαιότητα κατασκευής νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο (εξαγγέλεται επί δεκαετία χωρίς να υλοποιείται) προκύπτει και από την τελευταία ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για τις αφίξεις τουριστών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως όλα τα σημαντικά αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν διψήφιες αφίξεις τον Ιούλιο, με πρωταθλητές τα αεροδρόμια της Αθήνας (+31%), των Χανίων (+22,9%), της Μυκόνου (+39,9%), της Σαντορίνης (+26,7%) και της Καλαμάτας (+62,5%).

Εξαίρεση αποτελεί το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, "το οποίο φαίνεται πως έχει πλέον φθάσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς του (αύξηση μόλις 2,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013), ενώ υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου πως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι δεν έχει καν δημοπρατηθεί, αλλά και οι αναγκαίες βραχυπρόθεσμα βελτιώσεις στο υφιστάμενο αεροδρόμιο δεν έχουν δρομολογηθεί".

Ο υπουργός Υποδομών έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών ομίλων και διαχειριστών αεροδρομίων είναι επίσης δεδομένο.

Ομως, η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει ένα από τα εμπόδια. Εκτός από τους εγχώριους εργολήπτες (σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς διαχειριστές αερολιμένων) ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλι έχει εκδηλώσει και ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός China State Construction Engineering Corporation. Η εταιρεία κατέθεσε μάλιστα το ενδιαφέρον της στον πρωθυπουργό με τον οποίο συναντήθηκε ο εκπρόσωπός της, μεταφέροντας το σχέδιο της μεγαλύτερης κατασκευαστικής στον κόσμο να επενδύσει στο νέο αεροδρόμιο.

Και στον προηγούμενο διαγωνισμό, πάντως, είχαν πάρει τα τεύχη δημοπράτησης ισχυροί όμιλοι, αλλά στο τέλος ουδείς εμφανίστηκε με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος. Τώρα στο υπουργείο αισιοδοξούν πως ακόμα και αν διστάσουν οι Ευρωπαίοι, θα εμφανιστούν οι Κινέζοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v