Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φοροεπιδρομή γίνεται... όπλο για το Παρίσι

Συνολικά 550 εκατ. ευρώ παραπάνω μάζεψε το υπουργείο Οικονομικών από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυξημένα τα έσοδα κατά 940 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Η παγίδα της «υπερφορολόγησης» και οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

Η φοροεπιδρομή γίνεται... όπλο για το Παρίσι

Έτρεξαν οι φορολογούμενοι να ξοφλήσουν μια κι έξω τον φόρο εισοδήματος τον Ιούλιο ή μας τσάκισαν στους φόρους και τρέχουν τα έσοδα σαν τρελά;

Ο προβληματισμός αυτός έχει αρχίσει να καλλιεργείται έντονα στους κόλπους του οικονομικού επιτελείου μετά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ήρθαν να πιστοποιήσουν τις αρχικές εκτιμήσεις για ράλι φοροεσόδων τον Ιούλιο και να υποδείξουν τον «ένοχο»: φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι εισπράξεις είναι μισό δισεκατομμύριο παραπάνω σε σχέση με τους υπολογισμούς και τους στόχους.

Όταν οι φορολογούμενοι αφήνουν κάθε μήνα σταθερά από τις αρχές του έτους κοντά στο 1 δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους, η πρώτη πιθανή εξήγηση για το ράλι στα φοροέσοδα μοιάζει απίθανη.

Όταν το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε πρόσφατη έκθεσή του ανέφερε ότι ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 έως σήμερα, ενώ ο φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι αυξημένος έως και εννέα φορές, η δεύτερη εξήγηση φαντάζει πιο πιθανή.

Άλλωστε, όλοι οι φορολογούμενοι διαπίστωσαν το μέγεθος των επιβαρύνσεων όταν είδαν το εκκαθαριστικό της δήλωσής τους. Η κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγηση με συντελεστές 26%-33% είναι ένα μόνο κομμάτι των επιβαρύνσεων. Θα πρέπει να αθροιστεί με την κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά, μια κλίμακα με ελάχιστη... κλιμάκωση και συντελεστές φορολόγησης 22%-42% για μισθωτούς συνταξιούχους και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Κάπως έτσι ίσως οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου είναι 940 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, όμως, είναι και 555 εκατ. ευρώ περισσότερες εν συγκρίσει με τους στόχους που είχαν τεθεί. Και ήταν γνωστό από τα τέλη του περασμένου έτους ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα έπρεπε να εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου, όπως ήταν κοινός τόπος ορισμένων στελεχών το προηγούμενο διάστημα ότι οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος είναι πολύ βαριές.

Όπλο για το Παρίσι

Μ΄ αυτά και με άλλα (υπερσυγκράτηση δαπανών), το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού πέταξε στο επτάμηνο στα 2,279 δισ. ευρώ από μόλις 800 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο, δίνοντας αέρα στα πανιά της κυβέρνησης για την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στο Παρίσι και στη συνέχεια στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει το πράσινο φως για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει προαναγγείλει την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη μείωσης των φόρων το προσεχές φθινόπωρο.

Η τρόικα δεν είναι ακόμα σαφές τι στάση θα κρατήσει. Αν πληρώσουμε ακριβά, όμως, φέτος το υπερμέγεθες πρωτογενές πλεόνασμά μας -υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει έτσι και δεν θα αρχίσει να συρρικνώνεται τους επόμενους μήνες- υπάρχει ελπίδα να μειωθούν από του χρόνου οι φόροι.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο πρώτος στόχος είναι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτό το μέτωπο όμως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να... παίξει μπάλα με το πρωτογενές πλεόνασμα. Ούτε βέβαια με την κοινωνική δυσαρέσκεια και το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ξεπάγιασαν την τελευταία διετία.

Το όπλο για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είναι άλλο από την παταγώδη εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης των φόρων και σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση έχει μαζέψει στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Με αυτά θα διεκδικήσει μείωση του φόρου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v