Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άρωμα... ανάπτυξης ψάχνει η Ελλάδα στο Παρίσι

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει διάδρομο για λιγότερη λιτότητα και φοροελαφρύνσεις. Ποια είναι η στάση της τρόικας και σε ποια μέτωπα «πρεσάρει» την Αθήνα. Γιατί το κρίσιμο ντέρμπι θα γίνει στην Αθήνα.

Άρωμα... ανάπτυξης ψάχνει η Ελλάδα στο Παρίσι

Τις τελευταίες πινελιές της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η χώρα μας κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, θα βάλουν σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά την τελευταία ίσως σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη Γαλλία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου –όπως άλλωστε και στην τριμερή των δανειστών- γνωρίζουν ότι από τις συγκεκριμένες συζητήσεις που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται την Πέμπτη, απλά αποτελέσματα και συγκεκριμένες αποφάσεις δεν θα ληφθούν. Το κρίσιμο ραντεβού θα είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν η τρόικα έρθει στην Αθήνα για τη συνολική αξιολόγηση του προγράμματος.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά, αξιοποιώντας και το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία στην Ευρώπη και το οποίο συνάντησε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες το τελευταίο τριήμερο, βλέπει ως μοναδική ευκαιρία να τεθεί ίσως σοβαρότερα από ποτέ το ζήτημα της αλλαγής πολιτικής, με περιορισμό της λιτότητας, έμφαση στην ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις.

Ως εφόδιο στην προσπάθεια αυτή, οι τέσσερις υπουργοί που θα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, έχουν εντολή, χωρίς διάθεση σύγκρουσης με την τρόικα, να χρησιμοποιήσουν λογικά επιχειρήματα και συγκεκριμένα νούμερα, με έμφαση στα θετικά στοιχεία της οικονομίας μας, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι τα προαπαιτούμενα, σε ποσοστό περίπου 80% έχουν πραγματοποιηθεί.

Έτσι, θα μπορέσουμε να συνεχίζουμε τη γνωστή ρητορική ότι από τη στιγμή που τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, ήρθε η ώρα και για την άλλη πλευρά να πράξει το ίδιο.

«Αγκάθια» στις ελληνικές απαιτήσεις, όμως, είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015 το οποίο η τρόικα βλέπει στα 2 δισ. ενώ το οικονομικό επιτελείο στα 900 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και οι απροσδιόριστες ανοιχτές τρύπες που προκύπτουν και πιθανότατα θα συνεχίσουν να προκύπτουν από τις προσφυγές διαφόρων επαγγελματικών κλάδων στη Δικαιοσύνη για αναδρομικά.

Βούληση της Αθήνας είναι να διασφαλίσει τη διατήρηση ενός δικτυού προστασίας στους οικονομικά αδύναμους, με μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως οι μειώσεις της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και κατά 50%, του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης περίπου στο 20% και των φορολογικών συντελεστών κατά 2 μονάδες, η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η αύξηση των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς δημόσιο και ταμεία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η διεύρυνση των απαλλαγών στον ΕΝΦΙΑ κ.α.

Από την άλλη, μέχρι στιγμής η τρόικα δείχνει να επιμένει –και άγνωστο είναι τι θα κάνει στην παρούσα διαπραγμάτευση- σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, οι απολύσεις και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Αυτό που αναζητά η κυβέρνηση είναι να δοθεί ένα τέλος στο ισχύον πρόγραμμα και να αντικατασταθεί από ένα άλλο, που θα χαρακτηρίζεται από περισσότερο ελληνικό χρώμα και πιο χαλαρό έξωθεν έλεγχο. Αλλά μέχρι τότε, οφείλει να αντιμετωπίσει τις παρούσες δυσκολίες, έχοντας πάντα στα υπόψιν τις αντιδράσεις της κοινωνίας, τα όρια των πολιτών, τον δύσκολο πολιτικά χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών και την αντιπολίτευση που καιροφυλακτεί.

Κι όλα αυτά, ενόψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και της ομιλίας του για την οικονομική πολιτική του επόμενου διαστήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v